Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

perko tanctalalkozo 2015 422015. augusztus 12. / Közlemény

Idén Kovászna megye képviseli Erdélyt a XIII. Nemzeti Hagyományok és Szokások Fesztiválján amit 2015. augusztus 14-16 közötti időszakban tartanak és amelynek házigazdája a nagyszebeni Astra Néphagyományok Múzeuma.

A rendezvényt az Astra Nemzeti Múzeum Központ kezdeményezésére első alkalommal 2001-ben szervezték meg a Művelődési Minisztérium és a Román Kulturális Intézet védnöksége alatt, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Népszerűsítő Nemzeti Központtal, a meghívott megyék közigazgatási intézményeivel és művelődési központjaival együttműködve, valamint Szeben Megye Tanácsa és a Szebeni Polgármesteri Hivatal pénzügyi támogatásával.

A nagyszebeni Fiatal Erdőben található múzeumkomplexumban megszervezett fesztivál alapkoncepciója szerint minden évben három megye kap lehetőséget a bemutatkozásra: egy megye Erdélyből (beleértve Bánságot, Körös-vidéket és Máramarost), egy megye Munténiából (beleértve Olténiát és Dobrudzsát) és egy megye Moldvából (beleértve Bukovinát és Besszarábiát), valamint a határon túli román közösségek képviselői (Moldovai Köztársaság, Szerbia, Bulgária, Magyarország és Ukrajna). Idei meghívott megyék Argeş, Caraş Severin  és  Kovászna.

A fesztivál célja, hogy lehetőséget teremtsen a különböző tájegységek élő hagyományainak a megmutatására és népszerűsítésére, erre ideális környezetként szolgál a szabadtéri Astra Néphagyományok Múzeuma, amely elkerülhetetlen célpont Románia turisztikai térképén. Így az idei programot népzenei, néptánc produkciók, mesterségbemutatatók és gasztronómiai demonstrációk fogják színesíteni, ahol megmutatkoznak a meghívott közösségek még élő népi hagyományaikkal,  értékeikkel.

Erdély a nagyszebeni fesztiválon a Kovászna Megyei Művelődési Központ által  válogatott kulturális ajánlattal lesz jelen:  a felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport, a bodzafordulói “Cununa Carpaților” Együttes, a sepsiszentgyörgyi Százlábú Néptáncegyüttes, 10 népi kézműves mester, egy kiállítási anyag Kovászna megye természeti és kulturális örökségéről, hagyományos népi mesterségekről szóló dokumentulfilmek, amelyek a háromszéki közösségeknek identitást igazoló védjegyei.

Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport
A felsőrákosi hagyományőrző dalcsoport 1970 augusztusában alakult, László Attila zenetanár kezdeményezésével. A csoport alapító tagjaiból, az asszonyok közül még most is énekelnek néhányan. Helyi eredetű népdalokat énekelnek, helyi jellegzetes népviseletben, így Kovászna megye legnagyobb hagyományőrző női dalcsoportja. Nagyon sok fellépést tudnak maguk mögött, a Megéneklünk Románia fesztiválon minden évben megyei, sőt országos díjat is nyertek. Bukaresttől-Kolozsvárig, Gyulafehérváron és még számos más helyen is felléptek. A Román Televízió Magyar Adása 1975-ben dokumentumfilmet forgatott róluk. 1990 után is helyi rendezvényeket, városnapokat tesznek színesebbé dalaikkal, viseletükkel.

„Cununa Carpaţilor” Együttes - Bodzaforduló
A „Cununa Carpaţilor” Együttes 2000-ben jött létre, amikoris küldetésként fogalmazták meg, hogy az akkoriban felszámolt „Ciobănaşul” Hivatásos Együttes repertoárját átveszik és bővítik. Az együttes a Bodzafordulói Városi Művelődési Ház égisze alatt működik, a tagjainak átlagéletkora 19 év. A repertoár úgy van összerakva, hogy elsősorban a helyi hagyományos néptáncot népszerűsítse, de tartalmaz az ország más térségeire jellemző táncrendeket is.

Az elmúlt 15 év tevékenysége alatt az együttesnek számos fellépése volt a országban és külföldön egyaránt. A nagyszebeni fesztiválon a bodzafordulói együttes három hagyományos táncrendből álló produkciót mutat be.

perko tanctalalkozo 2015 34Százlábú Néptáncegyüttes – Sepsiszentgyörgy
Az együttest 2006-ban alakult 10-12 éves gyermek közösségéből alakult, akiket a népi gyermekjátékok iránti szeretet hozott össze. Alapítói Virág Endre és Imola néptáncos házaspár. A közösség célja volt az identitástudat erősítés a néptánc megszerettetése a gyermekekkel és fiatalokkal, a magyar néptánchagyomány ápolása. A együttes főtámogatója a Kovászna Megyei Művelődési Központ. Az együttesnek 160 tagja van és korosztály függvényében három csoportra tagolódik: a kicsik csoportja (7-10 évesek), a középcsoport ( 11-16 évesek) és a nagyok csoportja (16-18 évesek).

Az együttesnek évente több fellépése van a megyében és az országban, ezenkívül minden évben egy Közösségépítő és Néptánctáborban vesznek részt, ahol újabb táncrendeket és népdalokat sajátítanak el.

A nagyszebeni fesztiválon a „Zeng a lélek, zeng a szó” című előadásukkal szerepelnek.

(Az illusztrációként használt fotók 2015-ben, a X. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozóján készültek)


0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.