Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

2015. szeptember 11-12. / Szabadság tér

macheta facebook makett TIFF sepsiszentgyorgy sfantu gheorgheA sepsiszentgyörgyi Szabadság tér (az épülő Főtér) ad otthont a TIFF Filmkaravánnak szeptember 11–12 és 13-án. A három szabadtéri filmest 21.30-tól veszi kezdetét és három nagysikerű kortárs alkotást, a Miért én?/ De ce eu?, A berni követ/ Ambasadorul la Berna és az Eszeveszett mesék/ Povești trăsnite című filmeket hozza el. A belépés ingyenes.

Pénteken, 11-én az érdeklődőknek/nézőknek lehetősége lesz megtekinteni az év egyik legtöbbet vitatott román filmjét, a Miért én?/ De ce eu? című produkciót, Tudor Giurgiu rendezésében. A film nemzetközi bemutatójára a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon került sor és több mint 55 ezer nézőt vonzott a mozitermekbe. Legújabb elismerése az Andrej Tarkovszkij emlékének szentelt, oroszországi Zerkalo nemzetközi filmfesztiválon szerzett különdíj. A politikai thriller Cristian Panait ügyész valós esetét dolgozza fel, aki 2002. április 10-én – csupán 29 évesen – öngyilkosságot követett el a rá nehezedő politikai nyomás következtében, miután egy másik ügyész dossziéját kezdte el vizsgálni. A főszerepben Emilian Oprea van, további szerepekben Mihai Constantint, Andreea Vasilet és Dan Condurachet láthatjuk.


A sepsiszentgyörgyi vetítések sora A berni követ/ Ambasadorul din Berna című filmmel folytatódik szombaton, szeptember 12-én. A film Szász Attila redezésében meséli el két magyar emigráns történetét, akik betörnek a berni magyar nagykövetségre, és túszul ejtik a nagykövetet. Miközben az épületet körbeveszi a svájci rendőrség, a berni magyar emigránsok pedig spontán tüntetésbe kezdenek az utcán, a követség falai között feszültséggel és fordulatokkal teli túszdráma bontakozik ki.

A Karaván utolsó estjén a Szabadság tér egy látványos fekete komédiának ad otthont a közönség örömére, melyet idén Oscar díjra jelöltek: Eszeveszett mesék/ Povești trăsnite. A Damián Szifrón filmjének társproducere Pedro Almodóvar, ami a 2014-es Cannes-i fesztiválon versenyezhetett és eladási népszerűsége már világszintűvé nőtt. A komédia hat bizarr történetből épül fel, melyek egyre meghökkentőbbek és szórakoztatóbbak, a hangulatot fokozva ezáltal. A repülőgépben játszódó sorsjátéktól a volánnál való túlkapásokig, az Eszeveszett mesék a társadalom hibáival teli, komikus portrét ígér.

Szeptemberig a TIFF Karaván 34 filmet hoz el a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) repertoárjából, az ország több mint 15 városába. A projekt felhívja a közönség figyelmét a TIFF programjának elismert filmjeire, az Oscar díjra jelöltekre, de az év legújabb román alkotásaira is. Az előző évben több mint 30.000 néző vett részt a vetítéseken.

Részletek a filmekről és a programról: www.tiff.ro és www.facebook.com/caravanatiff.

A TIFF Filmkaraván szervezője a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület, a Nemzeti Filmközpont támogatásával.
Médiapartnerek: Europa FM, Cinemagia, CinemaRx, Ziare.com

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.