Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

plakat-julie2015. november 15. / Tamási Áron Színház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és az M Studio 2015. november 15-én, vasárnap 19 órai kezdettel bemutatja a Julie kisasszony Tarkovszkij jelenetekkel című közös produkciót. Nagy Botond rendezésében Strindberg egyfelvonásosa Andrej Tarkovszkij filmvilágával olvad össze. A rendező, felszámolva a hagyományos színházi konvenciókkal, a játékteret egy szürreális laboratóriummá változtatja. Ebben a közegben a két társulat közös munkája kísérlet a prózai színház, a mozgás-, és a vizuális művészetek provokatív összekapcsolására.

 Julie kisasszony 01  Julie kisasszony 01  Julie kisasszony 01

Fotó: Barabás Zsolt

A Julie kisasszony a svéd August Strindberg egyik legjelentősebb egyfelvonásosa, amely a szereplők személyes viszonyain keresztül a gazdag és a szegény, a férfi és a nő közt felmerülő társadalmi kérdéseket taglalja. Az előadás az emberi élet azon momentumait nagyítja fel, amelyeket a döntéshozatal, vagy éppen a döntésképtelenség nehezít meg. Ezeket az átmeneti állapotokat erősítik az orosz filmes alkotó álomszerű kompozíciói.

Nagy Botond izgalmas kihívásnak tartja, hogy két ennyire eltérő alkotó munkáját ötvözheti: „Érdekes az a világ, amely a rideg hangú skandináv szerző és a mélyen ortodox orosz alkotó találkozásából alakul ki." A fiatal rendező Tarkovszkij Áldozathozatal, Sztalker, Andrej Rubljov,  Solaris, valamint a Nosztalgia című filmjéből részleteket, érzeteket, hangulatokat használ fel, amelyek Julie kisasszony tudatalattijának kivetüléseként új értelmezési lehetőséget nyernek. A rendező szerint a klasszikus szövegekben mindig akad valamilyen kiaknázatlan részlet, amely számtalan új interpretációs lehetőséget kínál a kortárs alkotó számára. „Szélsőségekkel, ellentmondásokkal kísérletezem, aztán összerakom őket, hogy lássam, képesek-e egymáshoz nőni. Ezekből az ellentmondásokból létrejön egy kollázs. Ha a kollázsnak van logikája, az csodálatos. Ha nincs logikája, akkor folytatom a keresést. Próbálok tudatosan provokálni azért, hogy magam is találjak valami olyat, ami meglep."- állítja Nagy Botond.

A bemutatót követő előadás november 16-án lesz látható, amelyre érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei. Jegyet foglalni a Kulturális Szervezőirodában, valamint a biletmaster.ro oldalon lehet.

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.