Sepsiszentgyörgy, 2019. jînius 28.

kep eve logo hu2016. január 14. / Közlemény

Több mint 40 ötlet vár kidolgozásra a kép köré épülő tematikus kulturális év szervezésének első megbeszélése után – a Kép éve kínálata tereken, falakon, filmkockán, vásznon, levegőben és nyomtatásban is hirdeti a film-, a fotó- és a képzőművészet erejét. A képi kommunikáció sokszínűségét számos utcai projektötlettel, filmes és a vizualitáshoz tartozó előadássorozattal, színház és film találkoztatásával, a helyi alkotókat foglalkoztató és nemzetközi vonatkozású tárlatokkal is keretezik a szervezők.

Otthon a kultúrában szlogen alatt négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést: 2013-ban a Hang és szó évét, 2014-ben a Játék-, 2015-ben a Hagyomány évét tartották, ezt zárja idén a Kép éve.

A vizualitás meghatározza a mindennapokat, érdemes odafigyelni arra, hogy mit látunk a világból, és hogyan boldogulunk a képpel felénk áramló információk sokaságában - vallják a szervezők. A város kulturális elképzeléseivel egyeztetve alakítják ki az év programját, figyelembe véve a soros nagyméretű rendezvényeket, mint a Grafikai Biennálé, a tavaly első alkalommal megszervezett Design Hét vagy a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál. Kiemelt tárlat a hivatalos évindító, a magyar származású, Amerikában élő Sylvia Plachy világhírű fotóművész erdélyi témájú kiállítása az EMŰK-ben, február 20-i nyitással. A nemzetközi kínálatot bővíti a svéd Cirkus Cirkör cirkuszi társulat, ami egy sikeres pályázat reményében valósulhat meg.

Akárcsak az előző években, a Kép évében rendezett események mentén is a műfajok közti átjárhatóságra és a nyelvfelettiségre törekednek. Ugyanakkor hangsúlyos szerepet kapnak a köztéri projektek. A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program célja kivinni a művészetet az utcára, az elmúlt három évből számos példát találunk erre. Az i2021-es projektötletek közt szerepelt egy street art fesztivál megszervezése, ezt az ötletet kívánják a szervezők összekapcsolni a pulzArt fesztivállal. Kifestőst, képeslapot és a karikatúra műfaját is szorgalmazzák a papíralapú képi közlésben.

A kultúrafogyasztás élménye mellett a személyes bevonásra, reflexióra is hangsúlyt fektetnek, így a városlakóknak is biztosítanak majd lehetőségeket a vizuális megnyilvánulásra. Az audiovizuális kommunikáció fogyasztására és a médiatudatosságra való nevelést is fontosnak tartják. Ezért edukatív és közösségi célokat is megfogalmaztak az évindító első megbeszélésen, ehhez élénkíteni kívánják a kulturális és oktatási intézmények között meglévő kapcsolatokat.  

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezés keretében létrejövő Kép éve szervezője Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, melynek képviseletében a Városimázs Iroda munkatársai a héten indították el a kulturális intézményekkel, civil szervezetekkel, kulturális programszervezőkkel, művészekkel zajló konzultációs sorozatot, amely egész januárban zajlik, és körvonalazza a teljes év programkínálatát.

(A Városimázs Iroda közleménye)

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom