Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

BalazsLajos-eloadas 20160203 plakat2016. február 3. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

Dr. Balázs Lajos előadása és könyvbemutatója a Bod Péter Megyei Könyvtárban

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében, 2016. február 3-án, szerdán, 18 órakor Dr. Balázs Lajos csíkszeredai néprajzkutató, egyetemi tanár tart vetített képes előadást Minden halál más… Az elmúlás szokásvilága a székely-magyaroknál címmel. A Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatba illeszkedő előadás a szerző Menj ki én lelkem a testből… című könyve új kiadásának bemutatója is egyben. A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A Kozma Mária írónő által már első kiadásakor 1995-ben, „székely halottaskönyvnek” nevezett mű az elmúlt bő két évtized alatt alapmunkává vált szakmai berkekben, de az olvasóközönség körében is. Az első kiadást 1995 októberében Sepsiszentgyörgyön épp a mostani helyszínen mutatták be. A könyv tehát, új kiadásával, ilyen szempontból is visszatér sepsiszentgyörgyi közönsége elé.

Mérvadó szakmai értékelések emelik ki a könyv fontosságát: „Balázs Lajos halottaskönyve, túl azon, hogy az összmagyar néprajzfeltárást gazdagítja, párját ritkító lehetőséget nyújt az összehasonlításra nem csupán egész nemzeti közösségünkön belül, hanem a nemzetközi néprajzkutatás számára is.” (Demény Lajos, akadémikus, 1995); „Balázs Lajos amit a terepen járva összegyűjt, elrendez és közzétesz, az a domokosiasság mint partikularitás. Amit a partikularitás mögött megtalál, az az emberi spiritualitás, az élet megélésének általános, egyetemes, kissé beszükítve: keresztény modellje.” (Keszeg Vilmos, professzor, BBTE, 2006).

A könyv előtörténetéről, helyéről a szerző munkásságában:

Négy évtizedet felölelő kutatómunka eredményeként jelentek meg 1994 és 1999 között dr. Balázs Lajosnak a székely nagyközség, Csíkszentdomokos átmeneti, sorsfordító szokásait – a születést, a lakodalmat és a halált – bemutató szokásmonográfiái, amelyek a magyar néprajztudomány mindeddig egyedülálló, meghatározó munkái. A szerző az elmúlt néhány év során, további kutatásaiból leszűrt következtetésekkel kiegészítve, hármaskönyvbe rendezte korábban megjelent szokásmonográfiáit. Sorsfordulások rítusai a székely-magyaroknál címmel a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában jelent meg a kibővített hármaskönyv, amelynek 2015-ben látott napvilágot a harmadik kötete, a Menj ki én lelkem a testből.

A csíkszentdomokosi elmúlásról és temetkezésről szóló kötet három nagy fejezetből áll. Az első az úgynevezett elválasztó, a második az eltávolító rítusokról szól, majd a beavató, beépítő rítusokat tartalmazó harmadik fejezet zárja.

*

Az előadásra és könyvbemutatóra egy nappal a sepsiszentgyörgyi rendezvény előtt, 2016. február 2-án, kedden, 17 órakor, sor kerül a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban is, ahol az esemény házigazdája Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.