Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2Foto BarabasZsolt016. február 3.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum A hónap műtárgya címmel új programot indított. 2016 januárjától kezdve a muzeológusok minden hónapban olyan tárgyakat választanak a múzeum különböző gyűjteményeiből, amelyek a múzeum állandó tárlatain nem kaptak helyet, de értéküket, különlegességüket tekintve érdemesek a kiállításra. A múzeum azoknak a kitartó látogatóknak, akik minden hónap utolsó, ingyenes csütörtöki napján meglátogatják a múzeumot és az erre a célra szánt, a hónap műtárgyát ábrázoló belépőt összegyűjtik, az év végén ajándékban részesülnek.

A kiválasztott tárgyat nyitvatartási időben, hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között, hétvégén 9 és 14 óra között ingyenesen lehet megtekinteni.

Bővebb információ a múzeum honlapján, a www.sznm.ro oldalon található.

Foto BarabasZsoltA januári hónap műtárgya a néprajzi gyűjtemény igen értékes és szép darabja,  egy asztalos céh széke 1716-ból. Szőcsné Gazda Enikő, az intézmény néprajzos muzeológusának összefoglalója a hónap műtárgyáról:

„Az ipartörténet kiemelkedő értékű, ritka műtárgyai a céhes atyamesterek székei. A céhes szék státusszimbólum volt, az atyamester a gyűlések alkalmával erre ült. A rajta lévő szimbólumok a mesterség társadalmilag elfogadott jelei voltak: a kiállított műtárgyon a vinkli és körző utal arra, hogy az asztalosok tárgyáról van szó.

A Székely Nemzeti Múzeum asztalos céhes széke 1716-ban készült, így egyike Kelet-Európa legrégebbi ilyen típusú tárgyainak. K. Csilléry Klára híres bútorszakértő még úgy vélte, hogy a magyar nyelvterület legrégibb ilyen emléke az 1730-as évekből származik, így e műtárgy kiemelkedik korai évszámával. Sajnos a múzeumba érkezésének körülményei ismeretlenek, ám Keöpeczi Sebestyén József művészettörténész 1932-ben már a sepsiszentgyörgyi gyűjtemény darabjaként fényképezte.

Mivel az 1710-es években Székelyföldön még nem létezett asztalos céh, így feltételezhető, hogy a tárgy a közeli Brassó atyamesterének széke lehetett. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy angyalfejes faragványai a brassói Fekete-templom ajtódíszeivel mutatnak rokonságot.”

Fotó: Barabás Zsolt

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.