Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

sepsiszentgyorgy-plakat-012016. április 8 – 10.

Aktív hétvégére várja az érdeklődőket április 8. és 10. között a budapesti Hagyományok Háza. A három napos rendezvény célja, hogy bemutassa  a néphagyomány, kiemelten a népzene - népi ének, a játék és tánc, a kézművesség, illetve az élőszavas mesemondás átadásának jó gyakorlatait és módszereit. Az esemény két részre oszlik: a szakmai programsorozatra kimondottan a néphagyomány területén dolgozó szakembereket várják, a színes kísérőprogramokra pedig minden népzenét, néptáncot, mesét kedvelő érdeklődőt. Az április 8. és 10. között megvalósuló esemény helyszínei: a Székely Nemzeti Múzeum, a Míves Ház, a Tamási Áron Színház, a Hostel sörkert, a Háromszék Táncstúdió és a Szabadság tér.

parapacs plakatA Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló rendezvényt a Parapács zenekar és Agócs Gergely rövid koncertje nyitja az új Főtéren április 8-án 15 órától. 19 órakor Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója rövid ünnepi köszöntőjét követi a Parapács zenekar Bëbocsátlak című albumának lemezbemutató koncertje a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében. A fiatal zenekar elnyerte a 2012-es Fölszállott a páva televíziós vetélkedő zenekari kategoriájának első helyezését. Koncertjükön csak felvidéki muzsika csendül fel, ahol magyar, szlovák és cigány nyelven énekelt népdalokat hallhat a közönség Agócs Gergely és Kubinyi Júlia közreműködésével. Az est táncházzal folytatódik a Tamási Áron Színház előcsarnokában, muzsikálnak a Heveder, a Parapács és Folker zenekarok, a házigazda Melles Endre és Dombi Rózsa.

Zenélő játszótér: Április 9-én 10 órától tekerőmuzsikával, tavaszi énekes játékokkal, kézműveskedéssel várjuk az Erzsébet parkban a gyermekeket, szülőket és nagyszülőket. A foglalkozást Szerényi Andrea gyermektáncoktató, Szerényi Béla és ifj. Szerényi Béla népzenészek valamint Csíki Lóránt és Csíki Virág kézművesek vezetik. Velük vasárnap, a Míves Házban is találkozhatnak az érdeklődők a 11 órakor kezdődő Aprók tánca, kézműveskedéssel egybekötött, élőzenés gyermektáncházban.

A péntek esti táncház után, szombaton 21 órától egy bensőségesebb mulatozásra hívjuk a közönséget a Hostel sörkertbe. A folkkocsmában a Parapács zenekar muzsikál, Agócs Gergely pedig mesélni fog.

Szakmai programsorozat
A szakmai programsorozat a Míves Házban és a Háromszék Táncstúdióban zajlik. Plenáris előadás keretében dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Közművelődési és Oktatási Osztály vezetője ismerteti a Hagyományok Háza tevékenységét, a néphagyomány átadására vonatkozó szemléletét. Ezt követően dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész Az élőszavas mesemondás mint a beszélt nyelv piramisának csúcsa címmel tart előadást. 14 órától három szekcióban folytatódik a program. Elsősorban sajátélményű műhelyfoglalkozásokon keresztül modellezik a Hagyományok Háza képzéseit (népi ének, játék, tánc, élőszavas mesemondás) továbbá előadásokkal, tapasztalatcserére is lehetőséget adó beszélgetésekkel járják körül a kézművesség és a népzeneoktatás magyarországi és erdélyi helyzetét, az oktatás lehetőségeit. A szakmai közönség ízelítőt kap a néphagyomány különböző területeit komplexen ötvöző gyermekprogramokból is. Szombaton, a szakmai nap zárásaként a Parapács zenekar rendhagyó zeneórájan vehetnek részt, az előadás narrátora Agócs Gergely.

Vasárnap délelőtt a jeles napokat feldolgozó pünkösdi komplex foglalkozáson, majd az azt követő Aprók tánca élőzenés gyerektáncházban hospitálhatnak a résztvevők. A módszertani programsorozat előadásait és foglalkozásait Kelemen László főigazgató mellett, az intézmény szakelőadói (dr. Agócs Gergely, dr. Sándor Ildikó, dr. Nagy Gabriella, Berta Alexandra, Dóra Fruzsina, Legeza Márta, Illés Vanda, Németh Nóra, Péter Szidónia, Varga Máté) tartják olyan külsős szakemberek (Babinecz Sándor, Szerényi Andrea, Szerényi Béla, Csíki Lóránt, Csíki Virág, Parapács zenekar) részvételével, akik évek óta együttmünködnek a szakmai programok megvalósításában.

Szervező: Hagyományok Háza (Budapest)
A rendezvény része a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozatnak.
Együttműködő partnerek: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Lajtha László Alapítvány, Háromszék Táncegyüttes, Hostel Sörkert, Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

 

Parapács zenekar és Agócs Gergely rövid koncertje az új Főtéren.


 parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01
 parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01
 parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01
 parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01
 parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01  parapacs-zenekar-sepsiszentgyorgy-01

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.