Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

E5 megnyito plakat2016. április 22. | Lábas Ház

Április 22-én, pénteken, 17 órától a Nyárádmente egyesület jóvoltából, kettős kiállítás lesz megtekinthető a Lábas házban: Csűrjeink újrahasznosítása és A falusi ház bővítése címmel. A kiállítás szerzői, Esztány Győző és Tövissi Zsolt építészek, vetített előadása bővíti a megnyitó programját.

A Csűrjeink újrahasznosítása kiállítás képet ad, a Csík, Kászon és Gyimes térség csűrjeiben rejlő sokoldalú használat lehetőségeiről, ezáltal segítve megőrzésüket.

Napjainkban azt figyelhetjük meg, hogy egyre kevesebben gazdálkodnak. Ennek egyik következménye, hogy egyre több csűr marad üresen. Akadnak olyan tulajdonosok is, akik meglátják ezekben az épületekben az újrahasznosítás lehetőségét, felújítják, átalakítják őket. Célt és életet adnak nekik, a hasznosság által, ami biztosíthatja fennmaradásukat. Az ő példájuk számunkra elsődleges. Tapasztalataikat összegyűjtve és továbbépítve, abban kívánunk segíteni, hogy minden csűr gazdája jó szívvel döntsön, ezeknek az épületeknek a megtartása mellett. Tisztában legyenek afelől, hogy milyen érték is fekszik telkük hátuljában, melynek sok szempontból nincs párja más vidéken.

A kiállításon megjelenő példák segítenek bemutatni, a közelmúltban még kihasználatlan csűrök újraértelmezett tereit, melyek így, újra a mindennapi élet szerves részei lehetnek. Sokoldalú megközelítéssel, technikai útmutatással átfogó képet adunk, hogy bárki bátran belevághasson egy ilyen átalakításba. Fontos, hogy megértsék az építészek nézőpontját is, és hogy a végeredmény szakszerű és elegáns legyen.

Egy olyan megoldás, amely jó a gazdának és továbbviszi a múlt értékeit. Egy olyan megoldás, ami újat teremt, megférve a régivel, megtartva a jellegzetes faluképet és a székely tájat.

A falusi ház bővítése. A hagyomány elvesztette megtartó és szabályozó szerepét. A társadalmi élet több lépcsős gyorsításai, mára átrendezték a környezet iránti viszonyunkat. A mai életformát már nem az ősi tudás, hanem az urbanizáció és a globalizáció erőjátéka alakítja. A mai valós vagy vélt igényeknek már nem felelnek meg a régi hagyományos lakóformák.

A kiállítás anyaga a megfelelő hagyományos csíki, kászoni, gyimesi lakóházak telkek rendszerének értékelése, feltárva múltbeli alkalmazásukat, rávilágítani mai használhatóságukra.

A kiállításokat az ötödik alkalommal megszervezésre kerülő Engem is érdekel az építészet projekt keretén belül mutatják be. A rendezvényt sepsiszentgyörgyi építészek hozták létre 2012-ben. A szakmának és nagyközönségnek bemutatott kiállítás mellett, ebben az időszakban (ápr. 18-22.) kerül sor a Tudj többet, légy jobb című iskolai programra, amelynek célja bemutatni az építészet világát általános iskolás, valamint gimnazista diákoknak.

Projektünk, 2016. április 18-tól – május 5.-ig tart, az idei témája: Vidék építészet értékei és négy, párhuzamosan működő, modulra épül: szakmai kiállítás, interaktív gyerekműhely, tér+identitás diákműhely és kísérleti építészet műhely.

E5 plakatA TÉR+IDENTITÁS DIÁKMŰHELY április 18. és 21. között zajlik. A foglalkozás célközönségét tizedikes és tizenegyedikes diákok képezik. A tevékenység rövid elméleti betekintővel indít Az Ó-Szentgyörgy terek világába. Bikfalva értékeiről beszél a diákoknak Ambrus Hlavathy Zsófia műhelyvezető, majd T. Kovács Áron meghívott építész előadást tart Kászonszékről. Ezután a diákok 3 fős csoportokban gyakorlati feladatok segítségével vizsgálnak meg három sepsiszentgyörgyi udvarteret, melyek a városszövet kialakulásának a középkori időszakából származnak. A műhely célja az épített környezet tudatosítása, a város és vidék polgárainak nevelése, ötletgyűjtés az örökségvédelmi stratégiákhoz.

INTERAKTÍV GYEREKMŰHELY A sepsiszentgyörgyi Lábas Ház kiállítótermében zajlik, ötödikes illetve hatodikos tanulók részvételével. Szervezett csoportokban interaktív játékra kerül sor. A műhely keretében a diákok a vidék sajátos és értékben gazdag építészeti környezetéről tudhatnak meg többet, mindezt egy fából készült makett elkészítésével. (műhelyvezető: Cora Dumitrescu, építész)

A KÍSÉRLETI ÉPÍTÉSZET műhely tevékenysége április 18 és 22. között zajlik. Tizedikes és tizenegyedikes diákok egy építész koordinálásával felépítenek egy egyedi, fából és téglából készült installációt a Lábas Ház fogadóudvarában. (műhelyvezetők: Török Áron és Wegroszta László, építészek)

A mai diákok a jövő társadalmát formáló polgárokká nőnek fel, ők fognak dönteni településeink, városaink jövőjéről. Az épített környezet elemzésében való aktív részvétel által könnyebben megértik majd az építészeti értékek fontosságát. Úgy gondoljuk, hogy az építészettel, valamint az épített környezettel való foglalkozás megérdemli a közvélemény odafigyelését, ugyanis az építészet kultúránk fontos része, összetevője.


A fiatal sepsiszentgyörgyi építészek mellet részt vettek a szervezésben: az Országos Építész Kamara Brassó, Kovászna, Hargita megyei kirendeltsége és a Focus Rectus Egyesület. Projekt-koordinátor: Cora Dumitrescu

A kulturális projekt, a Romániai Építészkamara támogatásával került megszervezésre.

 
0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.