Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

DemenyPeter-konyvbemutato plakat2016. május 12. | Helyszín: Tein teázó és kávéház

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár társszervezésében Demény Péter költő, író, publicista Lélekkabát (Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2015) és Kolindárium (Exit Kiadó, Kolozsvár, 2015) című verseskötetei bemutatójának színhelye lesz 2016. május 12-én, csütörtökön, 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Tein teázó és kávéház. A szerző beszélgetőtársa: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A rendezvény meghívottja Eperjesi Noémi grafikus, a Lélekkabát illusztrációinak készítője.

A Lélekkabát című verskötet – a szerző egész nemzedékére jellemző – alaptémája az értékvesztés, -keresés, az átöröklendő értékrend elfogadásának és/vagy tagadásának dilemmája. Az első költemények az újrakezdés szárnypróbálgatásai, s mint minden újrakezdés, ez is újabb számvetés elé állítja a költőt, míg a kötet második része a beteljesült szerelem élményének lírai megfogalmazása, változatos versformákban, beszédmódokban.

A Kolindárium verses névnaptár vagy névnap-tár. Előszavában így fogalmaz a kötetről Balázs Imre József költő, irodalomkritikus: „Volt egy év, amikor Demény Péter Facebook-ismerõsei a naptárt figyelték, s ha korábban amúgy nem is tulajdonítottak jelentõséget saját névnapjuknak, nem balázsoltak, nem fruzsináztak és enikõlltek, egy pillanatra talán mégis felmerült bennük, mit fog majd írni Demény a névnapjukon. (...) Ennek az évnek a verslenyomatait tarthatja most kezében az olvasó, egy rendhagyó névnaplót. Egy naponta frissített, kinyomtatott versblogot. (...) Napló és dokumentum is, igen, nyilvánossá tett beszámoló a szerző napjairól, állapotairól, hangulatairól. Sokféleképpen olvashatjuk tehát, önmagunk tükörképét keresve benne – és persze azt az arcot, amelyik rezdüléseivel segít át bennünket egy-egy teljes évünkön, hogy aztán minden újrakezdődhessen.”

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.