Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

klasszikus zene a foteren plakat neumarkt brass quintet2016. május 29. | Helyszín: Főtér

A komolyzenét kínáló szabadtéri események Sepsiszentgyörgy új Főterét már az átépítés alatt zenei színpaddá alakították. Az időszakosan jelentkező hangversenylánc civil kezdeményezésre született, az egy év óta sikeresen tartó sorozat pedig szervesen beépült Sepsiszentgyörgy rendszeres kulturális kínálatába. A Főtér tágas, világos környezetében vasárnap, május 29-én, 13 órától a marosvásárhelyi Neumarkt Brass Quintet vendégzenekar tart koncertet.

A Neumarkt Brass Quintet alakulása a 2010-es Tiberius Nemzetközi Kamarazene Fesztivállal fonódik egybe, ekkor rendezték meg Marosvásárhelyen ötödik alkalommal a neves találkozót. A formáció megalakulása a vendég svéd harsonaművész, Christian Lindberg első erdélyi fellépéséhez kapcsolódik. A kamarazenei esemény egyik különlegességeként, a vendégművész a zárónapon rendhagyó rézfúvós estet tartott, amelynek több darabjában rézfúvós kvintettre írt művek szólaltak meg. A kiváló harsonás koncertjéhez volt szükség a kvintett létrehozására.  Örvendetes, hogy a Neumarkt Brass Quintet-et nemcsak egy alkalommal lehetett hallani, a rézfúvósok együtt maradtak.

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenészeiből alakult együttes repertoárja színes, változatos:  műsorukban a rajzfilmzene, a filmzene, a klasszikus-, és jazzmuzsika is megtalálható. A kvintett tagjai: Ambrus László – trombita, Chiţimia Ciprian – trombita, Gavril Radu – kürt, Fábián András – harsona, Boţan Cosmin – tuba és  Badi Miklós ütős hangszerek.

A Neumarkt Brass Quintet május 29-ei, 13 órától kezdődő sepsiszentgyörgyi főtéri koncertjének műsorán többek közt  D. Zemp, R. Newman, S. Joplin, G. Miller, G. Gershwin művei hangzanak el.

Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít sorozat 2015 őszén indult útjára, civil és városi kezdeményezésre. Ahogy a munkálatok haladtak, és egyre nagyobb része lett bejárható az új Főtérnek, úgy növekedett a klasszikus zenei koncertek nagysága is. Vonósnégyesek, kamarazenekarok és kamarakórusok léptek fel a színpadon, büszkén hallgattuk a Pro Musica Kamarakórust, a Mácsafej Zenekart, a Cantoribus vokálkvártett és a Snaps Vocal Band koncertjét, karácsonykor pedig igazi ajándéknak számított a fúvós oktett toronyzenéje.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.