Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem2016. június 7. | Helyszín: Tamási Áron Színház

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteri színészosztályának végzőseit láthatjuk június 7-én,  kedden 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében.

A Halál c. katalán darab előadásában a művészeti képzés teljes palettájáról képet kaphatunk: a végzősök mellett a II. év színis hallgatóit, koreográfusokat, zenészeket és a látványtervező szakosok munkáját is megismerhetjük.

Mennyire tartalmas az életünk a halál előtti pillanatból nézve? – teszik fel a kérdést az alkotó diákok. Mi befolyásolja azt, hogy ki hogyan hal meg, és milyen összefüggésben van a halál az életben tapasztalt irracionalitással? Hét halálról szól Sergi Belbel katalán drámaíró tizennégy szereplőjének tizennégy története. A drámaíró kegyetlenül játszik az élettel és a halállal, illetve az elmúlás előtti pillanatokkal. Minden szereplő halála fájdalmas, értelmetlen vagy banális, ugyanakkor mind meghökkentő.

Bocsárdi László, az egyetem professzora, az előadás rendezője szerint, különleges kalandnak számít a színház nyelvére fordítani egy filmforgatókönyvet. Sergi Belbel világa ugyanis leginkább Almodóvar és Iñárritu filmjeire, a kortárs spanyol és dél- amerikai életérzést bemutató, élet-halállal nyersen és mégis költőien foglalkozó rendezők miliőjére emlékeztet. A mi színházi környezetünkben ritkán találkozni filmes, vagy arra emlékeztető szöveggel – véli a Tamási Áron Színház igazgatója, ezért meglepetés lehet a nézőnek az egyszerű, minimális eszközzel létrehozott előadás. Mivel az egyetem más művészeti karai is bemutatkoznak, remélhetően a színházi pálya iránt is kedvcsináló lesz a vendégszereplés.

A barcelonai Katalán Nemzeti Színház igazgatója, Sergi Belbel történetei maiak, életszerűek. Az előadók – a II. éves magiszteri színész osztály és a II. éves színész osztály öt hallgatója – elmondásuk szerint, leginkább arra voltak kíváncsiak, hogyan, milyen színházi eszközökkel érhető el, hogy az élet-halál témájával a nézők is szembesüljenek.

Szereplők: Magyari Izabella, Ruscsák Péter, Horváth Anna, Nagy Dóra, Hasenfratz-Szegvári Júlia, Rózsa László, Szilasi Eszter, Keresztes Ágnes, Hajdú Imelda végzős magiszteris, valamint Kiliti Krisztián, Kádár Gellért, Pásztor Márk, Pignitzky Gellért, Indrei Ábel, Korodi Janka másodéves hallgatók.

Táncosok: Joó Renáta, Szabó Franciska (I.év koreográfia), Könyves Andrea Evelin (II.év koreográfia), Jáger Simon (III.év színész osztály). Koreográfus: Bezsán Noémi, m.v.
Zenészek: Máthé Zsuzsa, Benczédi Orsolya, Floștoiu Șerban, Jakab Hunor-Zsolt, Bodó Tamás, a marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjai és Ádám Rebeka zenepedagógus hallgató. Zene: Boros Csaba színművész, m.v.
Díszlet-jelmez: II.év látványtervező osztály - Lokodi Anna Aletta, Nagy Eszter, Czirják Beatrix, Szőke Zsuzsa, Bereczki Botond. Irányító tanár: Bartha József.
Dramaturg asszisztensek: Csegzi Noémi, Tőkés Attila (II. év teatrológia osztály), rendezőasszisztens: Nagy Sári (II. év teatrológia-impresszárió osztály).

A Halál c. előadást 2016. március 4.-én mutatták be Marosvásárhelyen, június végén az egyetem hallgatói a Kisvárdai Határon túli Színházak Fesztiválján is fellépnek.

A kedd esti előadásra jegyek a Városi Kulturális Szervezőirodában kaphatók.  Nyitva tartás: hétfő–csütörtök 11–16, péntek 11–13 (Szabadság tér, 1. szám). Jegyárak: kedvezményes jegyek 5 lej,  teljes áru jegy 10 lej.
Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Tamási Áron Színház.

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.