Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

szekely hagyomanyok2016. június 28. | Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum

Kedden, június 28-án a Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be a Székely hagyományok -  betekintés a romániai székelység kultúrájába című könyvet és dokumentumfilmet. Az esemény keretében kerül sor egy kötetlen beszélgetésre a könyv szerzőivel, Pozsony Ferenc etnológussal - aki a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora - valamint Kinda István néprajzos szakemberrel - , majd a könyv mellékleteként számontartott azonos című dokumentumfilm alkotóival: Erdély Andrással (riporter), Várkonyi Eszterrel (rendező) és Vargyasi Leventével (vágó/operatőr).

A rendezvény része a Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a bukaresti Közpolitikák Intézete (Institutul pentru Politici Publice) által kezdeményezett Székely hagyományok -  betekintés a romániai székelység kultúrájába című EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 keretén belül megvalósított projektnek.

A kötet 3 nyelven jelent meg (román, magyar, angol). Sepsiszentgyörgy környékén 2015-ben zajlott egy néprajzi kutatás, melynek fő célja a székely hagyományok, szokások és mesterségek feltérképezése volt természetes környezetükben. Ennek a terepmunkának a nyomán született a Székely hagyományok – betekintés a romániai székelység kultúrájába című monográfia. Pozsony Ferenc etnológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, valamint Kinda István néprajzos szakember gondozásában, melynek melléklete egy dokumentumfilm is (riporter: Erdély András, rendező: Várkonyi Eszter, operatőr, vágó: Vargyasi Levente). Az 53 percben elkészült film bemutatja a monográfiában megjelentetett ma is élő népi mesterségeket és hagyományokat. A nézők betekintést nyerhetnek az igazi pityókás házikenyér, írott mézes kalács a hagyományos pálinka elkészítésébe, ugyanakkor tanúi lehetnek a hagyományos székely lakodalmaknak, farsangolásnak valamint  betlehemes játékoknak. A több mint 2000 példányban megjelent kötet elsősorban a turistákat és a látogatókat célozza meg, amely ingyenesen kapható a Tourinfo Irodában.

Az akció a következő program szerint zajlik:
19:00 – Kinda István és Pozsony Ferenc Székely hagyományok című kötetének bemutatója
20:30 – A Kincskeresők tánccsoport műsora
21:30 – Az Erdély András, Vargyasi Levente és Várkonyi Eszter által készített Székely hagyományok című dokumentumfilm vetítése (53’)

Esős idő esetén a Művész Teremben történik a vetítés (Andrei Mureşanu Színház, Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám)

Az esemény partnerei: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megyei Kulturális Központ, Andrei Mureşanu Színház.

Az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 A sokszínűség elősegítése a kultúrában és művészetekben az európai kulturális örökség keretén belül programjának támogatásával megvalósított projekt
A projekt teljes értéke: 560.460 lej. Időtartama: 13 hónap (2016 június 30-ig)

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.