Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2016 8 1 mozsikaplakat2016. augusztus 21-27. |

Augusztus 13-ig lehet jelentkezni a VI. Mozsika Népzenei Műhelymunkára, amelyet hagyományosan Csernátonban szervez meg a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa. A műhelymunkát idén augusztus 21-27. között tartják a Hanna panzióban, a résztvevők kétféle tevékenység közül választhatnak: népdaltanulás és népzeneoktatás, hangszerek: hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom.


A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével, vagy hangszerenként elosztott kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanulnak népzenét. Ezt követően a műhelymunka további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolják a csoportban való zenélést. A kezdők sóvidéki népzenét, a haladók a vajdaszentiványi népzenét tanulnak. A hangszereken történő oktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar tagjai (Fazakas Levente - hegedű; Szilágyi László - brácsa; Bajna György - nagybőgő; Fazakas Albert - cimbalom) és Román Hunor (hegedű) biztosítják, népdalokat pedig István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktat. Kiegészítő programpontként a résztvevők a nap folyamán népi játékokon vesznek részt.

A műhelymunka során elsajátított ismereteket a résztvevők a rendezvény végén, augusztus 26-án, pénteken 18 órától a kézdivásárhelyi Borudvarban gálaesten mutatják be egymásnak és a nagyközönségnek.

A rendezvény hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink ápolása, megőrzése, éltetése és népszerűsítése a nagyközönség körében, míg rövid távú célként a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztük ki.

Jelentkezni, érdeklődni személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. sz.), a 0267-351 648-as és a 0742-14 86 87-es telefonszámokon, vagy az elektronikus postacímen lehet.

A műhelymunka részvételi díja: 300 RON, amely tartalmazza a szállást, étkeztetést és a programot. A jelentkezéshez szükséges feltételek és iratok, valamint a műhelymunka programja megtalálhatók a www.kultkov.ro honlapon.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.