Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

veszkijarat andrei mureseanu szinhaz2016. szeptember 7. | Helyszín: „Andrei Mureșanu” Színház

2016. szeptember 7-én, este 7 órától az „Andrei Mureșanu” Színház társulata egy különleges bemutatóval kezdi 2016-2017-es évadját új székhelyén: Casandra Topologeanu fiatal, pályakezdő rendezőnő Manio Santinelii „Vészkijárat” című előadásával.

Pacebene volt egyházi nevelő és Cirillo volt színházi súgó (a Godotra várva Vladimir és Estragonjaként) együtt élnek egy a tektonikus mozgások miatt összedőlni készülő épületben. Próbálnak fenntartani egy úgymond normálisnak tetsző életet, ebben a groteszk világban. Olyanok ők, mint egy évek óta együtt élő, egymásra unt pár, akik hazudnak egymásnak, zsarolják egymást.  Saját intim vagy/és sötét gondolataik, érzéseik, a másikkal szembeni erőszakos gesztusokba torkolnak.

A várakozás aktusa az idő függvényében helyezi különleges helyzetbe a nézőt az előadás során. Egész életünkben várunk egy tőlünk független, önmagunkon kívüli  valamire”, amely majd mindent rendbe tesz, mindent jóra fordít. Azokban a pillanatokban, mikor áthat minket a tehetetlenség érzése, csupán valami rajtunk kívüli megoldásban reménykedünk. A várakozás aktusában az idő múlásával kísérletezünk, annak legtisztább formájában.
 
A bemutató előtt, délután 6 órától „Alexa Viasrion avagy az elhivatottság” című tanulmánykötet bemutatójára várjuk az érdeklődőket. A George Banu által javasolt cím azt a hangulatot sugallja, melyet különböző generációkhoz tartozó egyetemi hallgatók, oktatók, nézők között kellene létrejöjjön az együttgondolkodás, az együtt alkotás és a befogadás során…

Alexa Visarion színház és filmrendező, egyetemi professzor a következőket nyilatkozta a tervezett esemény kapcsán: „Ez a kötet egy lenyomata alkotói pályámnak, a mintegy 442 oldal olyan neves képviselőit szólaltatja meg a kortárs művészeti és kulturális életnek, mint Radu Penciulescu, George Banu, Marina Constantinescu, Dorel Vișan, Ion Ungureanu (Moldova Köztársaság volt kulturális minisztere) ), Sorin Leoveanu, Dana Dogaru, Sebastian Popa, Octavian Saiu... különböző generációkhozz tartozó színházban gondolkodó, színházat szerető alkotók, elméleti szakemberek. A kötet három részre tagolódik. Az első rész, mely a Visszhang alcímet kapta – különböző véleményeket gyűjt össze művészi és pedagógiai munkásságomról, mintegy 45 évnyi hazai és határon túli tevékenységemről…. A Tükör – egy válogatás az általam rendezett előadásokról, valamint a hét eddig rendezett filmről írt kritikákból és méltatásokból, olyan neves személyiségek által jegyezve, mint Dumitru Radu Popescu, Valentin Silvestru, Ion Cocora, Robert Corrigan... Az utolsó rész, az Árnyék – szintén egy válogatás, ezúttal az általam adott interjúkból, a kezdetektől egészen máig. Mint említettem ez a kötet egy biográfiája az olyan alkotói útnak, mely a különböző generációk közösségének eszméjét hordozza, a művészek közösségét, a párbeszéd lehetőségét, az arra való törekvést, hogy lényegi kérdéseket sikerüljön körbejárjunk, elutasítva a középszerűséget és sikerhajhászást.

Mivel mindig önmagunkon keresztül kell megtalálnunk a járható utakat, Anna Popa igazgató asszony kezdeményezésére, ez  alkalommal egy közönségtalálkozóra is sor kerülhet, melyen felidézhetek a sepsiszentgyörgyi színházszerető közönség előtt találkozásokat, élményeket kiemelkedő román, Egyesült Államokbeli, orosz, izlandi, német és svéd színészekkel, megpbróbálna megfejteni, hogy mit jelent ma a színész.
Így Casandra Topologeanu bemuatkozását az „Andrei Mureșanu” Színház színpadán a Manilo Santanelli Vészkijárat című előadással, mindannyian támogatjuk.

Az előadás előbemutatója 2016 szeptember 6-án, 19 órától lesz megtartva.
A szeptember 7-i, 19 órától kezdődő hivatalos bemutató előtt 18 órától „Alexa Viasrion avagy az elhivatottság” tanulmánykötet bemutatója, majd előadás után közönségtalálkozóra kerül sor Alexa Visarion egyetemi professzor részvételével.

(Az „Andrei Mureşanu” Színház sajtóközleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.