Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Mester Kulcs EMUK sepsiszentgyorgy 042016. szeptember 19-én, hétfőn 11 órakor kerül sor, az Erdélyi Művészeti Központ földszinti termében, Csáji Attila képzőművészről készült Fényút című portréfilm vetítésére.

A filmet maga a művész ajánlja a közönség figyelmébe.

Csáji Attila (Szepsi, 1939  Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus, fényművész, holográfus, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, majd alelnöke 2011 óta. Életművében alapvető szerepet játszik a fény fizikai és szellemi dimenziója. A hatvanas évektől a magyar neoavantgárd meghatározó művészeként és szervezőjeként a szürreális és organikus formaalkotás, a gesztusfestészet jelrendszere szerint készítette alkotásait, majd egyre inkább a fénnyel értelmezett és a fény által teremtett művek kezdték foglalkoztatni: jelrácsokat, változó fénnyel megvilágított plasztikus képeket, hologramokat hozott létre. A művészet és a tudomány kapcsolatát vizsgáló Moholy-Nagy László, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer, Kepes György hagyományát folytatva Csáji a hetvenes évek óta a Központi Fizikai Kutatóintézettel, majd a Massachusetts Institute of Technology-val együttműködve a lézer művészeti szerepét kutatja. Ennek eredményeként egy új képi transzformációs módot fejlesztett ki, a szuperpozíciós módszert és eszközrendszert, mely a lézerfény monokromatikusságára épít. 1987-ben a Massachutes Institute of Technology meghívása után az egyetemen működő továbbképzési kutatóközpont (a CAVS) tagjává választották, melynek az alapító Kepes György mellett Csáji Attila máig az egyetlen magyar tagja. Sepsiszentgyörgyön kétszer is láthattuk munkáit, legutóbb a Mesterkulcs című kiállítás egyik kiváló alkotójaként.

Kapcsolódó cikk: Fények és plasztikus színek - Csáji Attila kiállítása a Képtárban

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.