Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

AdyAndras plakat 201610172016. október 17. | Helyszín: Tein tea- és kávéház

A VII. Székelyföld Napok keretében, 2016. október 17-én, hétfőn 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein tea- és kávéház a helyszíne Ady András csíkszeredai költő Pügmalion – léleknapló és Bogivilág című verskötetei bemutatójának, a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó estjén.

A szerzővel Szonda Szabolcs műfordító beszélget a rendezvényen.

 Ady Andras Sepsiszentgyorgy 01  Ady Andras Sepsiszentgyorgy 01  Ady Andras Sepsiszentgyorgy 01
 Ady Andras Sepsiszentgyorgy 01  Ady Andras Sepsiszentgyorgy 01  Ady Andras Sepsiszentgyorgy 01

Ady András 1976-ban született Csíkszeredában, a helybeli Márton Áron Gimnáziumban érettségizett idegen nyelv szakon, Brassóban járt sportfőiskolára, majd Kolozsváron pszichológiából diplomázott, később újságírói végzettségre tett szert. Lapszerkesztő, külpolitikai elemzőként romániai magyar napi-, hetilapok, televíziós és rádióműsorok munkatársa. Versekkel jelen van hazai és magyarországi lapokban, folyóiratokban. Eddig megjelent verskötetei: A még nem és a már késő közt (Csíkszereda Kiadó, 2004), Privát mértan (Alutus, 2006), Pügmalion – léleknapló (Mentor Könyvek Kiadó, 2015), Bogivilág (Mentor Könyvek Kiadó, 2016). Jelenleg kulturális szakirányító a csíkszeredai polgármesteri hivatalban.

A Pügmalion – léleknapló ismertetőjéből: „A kötet verseinek együttese végső, de nem utolsó sorban jegyzetcsomag egy szerelemről. (…) A szerző szándékából azonban egyértelműen kiviláglik: csak azt szerette volna, ha sikerül átadnia, hogy a szerelmi folyamatoknak is van kialakulási hátterük, adódik kibontakozási irányuk, vagy, ha éppen problémás az illető emocionális helyzet, akkor megoldási lehetőségük. Hogy mindez teljes mértékben személyes élményeken alapszik, az természetes, ennek is köszönhető, hogy nála összemosódik, nem ritkán felcserélődik a szerető és a szeretett fél. (…)”

A Bogivilág ismertetője: „A költő felfedez az irodalomnak egy újabb vers-kategóriát: a gyermekről-verset. Nagyos súllyal írva, de néhol röppenősen gyermekdedet, cammogósan ugrálósat, megfontoltan szeleburdit, felnőttest a saját volt-gyermekségére reflektálással, és ugyanakkor – nem csak villanásokban – autentikusan Bogisat. Egyfajta belső dokumentálódás eredménye ez a 99 vers, annak nyomon követése, hogy miként jut el a még meg nem született gyermek indirekt figyelése a már négy évet is meghaladott kislánnyal való együttélésig, a miatta és általa való szülővé érésig.”

A rendezvény társszervezői: Bod Péter Megyei Könyvtár, Tein, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Mentor Könyvek Kiadó (Marosvásárhely).

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.