Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Gazda Jozsef konyvbemutato plakat2016. október 28. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

Gazda József kovásznai író frissen megjelent, A hajótörött című regényének bemutatójára kerül sor 2016. október 28-án, pénteken 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa: Tulit Ilona.

Gazda Józsefnek kiemelt témája a magyar nemzet viszontagságos, mégis felemelő sorstörténete.
Ebbe a szerzői vonulatba illeszkedik A hajótörött is, amely 1956-ban, de még a magyar szabadságharc előtti hónapokban játszódik a kor Romániájában. A regény eseménysora 1956 júliusában egy erdélyi kisvárosban indul, s október 23-a reményfényének felragyogásával zárul. Vágó György sorsán keresztül jeleníti meg ezt a elrémítő kort, amelyet Lenin és Sztálin neve fémjelez, s amelynek az iszonyata fölött átnéz a világ, s amelyben a kisebbségi sorsban élő magyarokra kettős bilincs szorult: a többségi elnyomásé és a kommunizmus szörnyeszméjéé. Ezt a sorsot teljes valójában még mindig nem írta meg az irodalom.

Gazda József könyvében a lét peremére sodort kisember nézőpontjából megidézett 90 napban elbeszélt időbe fél évszázad ijesztő történései sűrűsödnek: Kelet-Európa és a többszörösen is megpróbáltatott erdélyi magyarság sorsa. A lendületes, szenvedéllyel megírt, 420 oldalas könyv a nézőpontok és szólamok váltogatásával folyamatosan megszólítja, állásfoglalásra készteti az olvasót, olyan kérdésekben mint ezek: élesen szembeállított szélsőségek között volt-e, van-e elfogadható középút? kárpótolhatja-e az áldozatot saját erkölcsi felsőbbrendűségének tudata? a világ hajótöröttjeinek volt-e cselekvési vagy választási lehetőségük? meddig terjed az egyes ember személyes felelőssége? stb.

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.