Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2016 12 08 gangrehab 960px2016. december 9. | Közlemény


Végéhez közeledik az idén nyáron elindított városszépítő, képzőművészeti projekt, amely a maga nemében egyedülállónak számít a régióban. A Román Kulturális Alap (AFCN) által támogatott Gang Rehab az évek óta elhanyagolt, senki földjének tartott gangokat, vagyis a tömbházak közötti átjárókat hivatott felújítani, sajátos arculatot adva a vizuális művészet segítségével. Három gang kreatív felújítására, rehabilitálására írt ki pályázatot a Kónya Ádám Művelődési Ház, amelyre összesen 12 pályamunka érkezett be az ország különböző részeiről és Magyarországról. 

 

A pályamunkákat egy öt tagú szakmai zsűri értékelte és végül 3 nyertes pályázat mellett döntött. A zsűri tagja volt Kispál Evelin-Ágnes, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér társalapítója, vezetője, Wegroszta László építész, a Romániai Építész Kamara küldöttje, Rátz Attila képzőművész, a Tone Troopers Egyesület küldöttje, Farkas Réka, a Háromszék napilap újságírója, Szabó Lehel, vizuális művész.

 

Ennek értelmében a Mihai Viteazul tér bal oldalán található átjárót a sepsiszentgyörgyi Incze Kata és Kopacz Hanna dekorálják, mindketten a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai. Az Állomás-negyedben található, az Ismeretlen Katona szobra mögötti tömbház sor felső gangját Sántha J. Botond, sepsiszentgyörgyi származású, jelenleg Budapesten élő művész és testvére, Sántha I. Csaba díszíti, míg az ugyanitt található középső átjáró megújulása Kadar Alexandru nagyszebeni művész munkáját dicséri.

 

A művészeti projektek megvalósulását a három átjáró építészeti rendberakása előzte meg, melynek során a gangokat lefestették, kitisztították, világítótesteket szereltek fel. Az átjárók belső falán elhelyeztek egy-egy hirdetőtáblát is, ezeken a városi kulturális rendezvények hirdetése lesz lehetséges.

 

A projekt partnerei a Romániai Építész Kamara és a Tone Troopers Egyesület. A projekt a Román Nemzeti Alap társfinanszírozásában jön létre. A kezdeményezők célja, hosszútávon javítani a gangot használó lakók közérzetét, biztonságosabbá és kellemesebbé tenni az átjárást a köztérből a magántérbe.  (A Városimázs Iroda közleménye)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.