Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Muradin Beyer Katalin Haromszek nepi epiteszeterol2017. április 6. | Helyszín: Árkosi Kulturális Központ

 

2017. április 6-án, 19 órától az Árkosi Kulturális Központban (Bástya Ház, Olt utca 6) bemutatják Murádin Beyer Katalin a Háromszéki népi építészetről c. könyvét. A szerző részletesen beszámol a könyv keletkezéséről és vetítéses előadást tart a könyvben tárgyalt témákról.

 

A terepen készített szakszerű felmérések, átnézett szakirodalom, összehasonlítás és elemzés alapján a szerző Háromszék területén belül, építészeti szempontból, hét kisebb tájat különített el: 1. Kézdivásárhely és környéke, 2. Kovászna és Zágon környéke, 3. Bárkány és környéke, 4. Olt mente, 5. Uzon és Lisznyó környéke, 6. Köpec és Bölön övezete, 7. Erdővidék. Könyvében rendre tömören bemutatja, hogy az egyes mikrorégiókban a különböző lakóházak, gazdasági épületek, kapuk és kerítések, valamint kopjafák és sírkövek milyen alapvető jellegzetességekkel rendelkeznek.

 

M BEYER KatalinDr. Murádin Beyer Katalin építész, a kolozsvári Műszaki Egyetem építészeti karának nyugalmazott professzora. Marosvásárhelyen született 1942. október 5-én. Tanulmányait 1970-ben a bukaresti Ion Mincu Építészeti Egyetemen végezte. Szakterülete a belsőépítészet, bútortervezés és műemlékvédelem. 1984-ben Háromszék népi építészetének témaköréből a bukaresti Építészeti Egyetemen doktorált.

 

A Magyar Tudományos Akadémia kültestületi tagja.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.