Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

legenyes verseny fotoHenning 060562017.  május 26. | Helyszín: Háromszék Táncstúdió

 

Páros tánc kategóriával kibővítve rendezik meg idén a székelyföldi legényesversenyt, a IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny május 26-án kerül megrendezésre Sepsiszentgyörgyön.

 

Program:
19.00 óra – Legényes és páros –  előválogatás
21.00 óra – Legényes és páros – döntő az esti táncház keretében.

A muzsikáról a Heveder zenekar gondoskodik.

 

legenyes verseny fotoHenning 06098

fotó: Henning János


A Lajtha László Alapítvány szervezésében negyedik alkalommal rendeznek legényesversenyt Sepsiszentgyörgyön, de a vetélkedőre idén páros tánccal is lehet nevezni. Az alapítvány továbbra is nevelő szerepet vállal fel a rendezvénnyel, biztosítva a lelkes, a hagyományos népi kultúra iránt fogékony fiatalok képzését, motivációt és szakmai visszaigazolást nyújtva számukra. Erdélyben ugyanis továbbra sem létezik intézményes néptáncoktatás, ahogyan a szakmai fórumok is korlátozottak.


A vetélkedő két részből áll. Az első részben a versenyzőknek egy kötelezően megadott táncfolyamatot kell bemutatniuk, a második részben pedig szabadon építkezhetnek a megadott tájegység motívumaiból. A legényes kategóriában idén a vistai legényes, ezen belül pedig Mátyás István „Mundruc” legényese a kötelező táncanyag, a szabad táncok versenyében pedig a kalotaszegi legényes motívumkincseiből lehet építkezni, de a versenyző „saját” legényesét is bemutathatja.


A páros tánc kategóriában a szucsági csárdás és “ropogós” (szapora) a kötelező táncanyag,  Újvári Samu és Újvári Anna szucsági adatközlők páros tánca, mely folyamatot a sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozókon készített gyűjtésekből válogatták a szervezők.


A részletes versenykiírás, a videóanyagok és a jelentkezési lap elérhető a Háromszék Táncegyüttes honlapján, a www.hte.ro oldalon. A versenyre május 25-ig lehet jelentkezni.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.