Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Czego Zoltan Katonabogar2017. június 22. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Czegő Zoltán sepsiszentgyörgyi író, költő, publicista Katonabogár című regényének bemutatójára kerül sor 2017. június 22-én, csütörtökön 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A szerző beszélgetőtársa Lövétei Lázár László költő, műfordító, a kötetet megjelentető csíkszeredai Hargita Kiadóhivatal vezetője, valamint Molnár Vilmos író, a kötet szerkesztője lesz, házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

Versei és publicisztikai írásai mellett Czegő Zoltán regényeket 1988 után, Magyarországra való kitelepülését követően kezdett írni. 2010-ben hazatért Sepsiszentgyörgyre, a Katonabogár című regényét már itt fejezte be. Ezt követően is több könyve jelent meg: Éjféltől virágig. Antinapló (Profiton, Kézdivásárhely, 2012); Kegyelmi idő. Versek imamalomra (Hungarovox, Budapest, 2012); A templomok lázadása. Új versek (Sepsiszentgyörgy, 2013); Két tenyérben (Artprinter, Sepsiszentgyörgy, 2015).

 

A Katonabogár először 2011-ben jelent meg a csíkszeredai Pallas-Akadémia Kiadónál, az ezúttal bemutatásra kerülő kiadás pedig szintén Csíkszererdában, a Székely Könyvtár sorozatban látott napvilágot.

 

A könyvről: Balladaregény és regényballada. Szerves epikai mű, amelynek nyelvében, stílusában eleven líra lüktet, ami nem idegen a szerző eddigi regényeitől sem. Két falu drámai története egy abszurd, imaginárius Hatóság által meghatározva. S mindennek során ágazik-bogazik szerelem, hit és babona, egyetlen eleven rendszerében a hagyományos életnek. Ugyanakkor jelen van az együttgondolkodás az egyetlen életért, az egyetlen Bölcsőért.

Molnár Vilmos, a kötet szerkesztője így ír róla: „A történet nem valamely konkrét történelmi időben zajlik, ez egyfajta időtlenséget, örökérvényűséget biztosít a regénynek. S mégis, bár a falu férfilakosságával megesetteket nem lehet pontosan kötni egy adott történelmi eseményhez, nyilvánvaló, hogy a XX. századról van szó, arról a korról, amelyben a különféle ideológiák nevében a társadalommal kísérletezgető Hatalom a legnagyobb romlást hozta a székely faluközösségekre.”

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.