Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

 

gyermeknapHenningJanos 12017. június 21. | Közlemény

 

A Cimborák Bábszínház a 2016/2017 évadban összesen 2 előadást tartott műsoron, A rest legényről című bábelőadást és a Tasnádi István: Cyber Cyrano című előadást, illetve 2 új előadást készített el. December 3-án, Nagy Kopeczky Kálmán halálának első évfordulójára készült el Benedek Elek: A só (rendező: Nagy Kopeczky Kálmán) című előadás reprodukciója. Az előadással, a bábszínház alapítójának, vezetőjének, rendezőjének és bábszínészének emléke előtt kívántunk tisztelegni.

 

 

 A so 1  A so 1  A so 1
 A so 1   

 

Ezt követően, a társulat a 2017-es évet egy újabb alkotófolyamattal kezdte, Garai József: A három kismalac című darabot rendezte színpadra Nagy Lázár József, amelynek bemutatójára február 24-én, a Kamarateremben került sor. A 4 éven felülieket célzó előadás paravános, kesztyűs bábokkalkészült úgy, hogy kültéri- és beltéri körülmények között is egyaránt játszható legyen.

 

 kismalac 1  kismalac 1  kismalac 1

 

2016. szeptember 27-29 között, a Székely Nemzeti Múzeumban, a Hol nem volt Székelyföldi Mesefesztivál keretében Mesebarangolást  tartottunk 4-11 éves gyermekeknek. Az interaktív foglalkozás alatt, a főszereplők mellett, az igazi mesehősök maguk a gyermekek voltak, akik egyéni és csapatépítő feladatok teljesítve Az okos leány meséjét járták be.

 

 mesebarangolas 1  mesebarangolas 1  mesebarangolas 1
 mesebarangolas 1  mesebarangolas 1  

 

2016. szeptember 30-án, a Magyar Népmese napján, Kisbaconban népes erdővidéki közönség előtt adtuk elő A rest legényről című előadásunkat, majd ezt követően Sepsiszentgyörgyön, az Őszi Vásár forgatagában, kicsit és nagyok ámulatára életre kelt bábok osztogatták a Benedek Elek meséket, ezzel is felhívva a figyelmet, hogy a mese mindenkihez szól, aki kortól függetlenül, kellőképpen nyitott és befogadó.

 

 magyarnepmesenapja 1  magyarnepmesenapja 1  magyarnepmesenapja 1
 magyarnepmesenapja 1  magyarnepmesenapja 1  

 

A Kovászna Megyei Művelődési Központ felkérésének eleget téve 2016. október 12-22. között, a Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében, Kovászna megye 8 településén Bodokon, Sepsibükszádon, Lemhényben, Kézdiszentléleken, Köpecen, Székelyszáldoboson, Zágonban és Páván és november 14-15. között Brassó megyében az alsórákosi, kőhalmi és olthévízi helyi kisközösségeknek adtuk elő A rest legényről című bábjátékot.

 

 A rest legenyrol 1  A rest legenyrol 1  A rest legenyrol 1
 

 

December folyamán Tasnádi István: Cyber Cyrano (rendező: Nagy Lázár József) elsősorban kamaszokat célzó előadásunkat, a gyergyói Figura Színház meghívására, ottani bérletes rendszerben adtuk elő.

 

 cyrano 1  cyrano 1  

 

A sepsiszentgyörgyi közönség mellett nagy hangsúlyt fektettünk a vidéki kiszállásokra (Kovászna, Kisbacon, Barót, Kézdivásárhely, Csernáton, Lemhény) hogy az ottani gyermekközönségek is láthassanak bábszínházi előadást. Ez mellett megyén kívüli meghívásoknak tettünk eleget: felléptünk a Brassói Magyar Napokon, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Zetelakán is vendégszerepeltünk.

 

Részt vettünk a csíkszeredai Lurkó Fesztiválon és Brassóban, a Nemzetközi Bábszínházak és Marionettszínházak Fesztiválján. Márciusban, a Vojtina Bábszínház meghívására A rest legényről című előadásunkat adtuk elő a debreceni közönségnek.

 

A Bábszínházi Világnap alkalmából, 2017. március 21-én, Sepsiszentgyörgyön, a Csíki- és az Állomás negyedben Bábszínház a periférián címmel játszodtuk A három kismalac című bábelőadást, ezzel kívántuk felhívni a figyelmet a műfaj sajátosságaira és fontosságára, valamint eljutni olyan célközönséghez, akiknek ritkán van lehetősége bábszínházat látni.

 

 kismalacvilagnap 1  kismalacvilagnap 1  kismalacvilagnap 1
 kismalacvilagnap 1   

 

A Cimborák Bábszínház együttműködésben az intézmény mellett műkődő egyesülettel megszervezte a Szent György Napok kulturális hetének bábszínházi programját. A program keretében 5 társulat vendégszerepelt Sepsiszentgyörgyön: a felvidéki Écsi Gyöngyi, a debreceni Vojtina Bábszínház, a kolozsvári Puck Bábszínház, a nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulatának és a brassói Arlechino Bábszínház.

 

A társulat a 2017-es sepsiszentgyörgyi Gyermeknapon, a főtéren két alkalommal is népes közönség előtt játszodta A három kismalac című bábelőadását.

 

 gyermeknapHenningJanos 1  gyermeknapHenningJanos 1  gyermeknapHenningJanos 1

 

A 2016/2017-es évadot Az okos leány meséje alapján felépített mesebarangolásokkal zártuk, a június 11-14 között tartott interaktív foglalkozásokon, közel 150 óvodás és kisiskolás gyermek vett részt.

 

A társulat, az évad során összesen 112 alkalommal játszott, közel 10.430 nézőnek. Köszönjük, hogy az elmúlt évadban játékteret biztosítottak számunkra a Tamási Áron Színház nagytermében és Kamaratermében, a Háromszék Táncstúdióban, az Andrei Mureșeanu Színházban, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében és a Székely Nemzeti Múzeumban.

 

Reményeink szerint, az új évadot a bábstúdióban kezdjük, törekvésünk, hogy az óvodai- és iskolai naptárakhoz igazodva, minél többet játsszunk a sepsiszentgyörgyi közönségünknek és minél több helyen tudjunk fellépni a megyében, a régióban. Szeptemberre meghívást kaptunk egy felvidéki turnéra, valamint október folyamán vendégszerepelni fogunk a nagyváradi FUX Fesztiválon és a kolozsvári Puck Fesztiválon. Októberben újra vendégünk lesz Écsi Gyöngyi, aki ezúttal nem csak előadásaival örvendezteti meg közönségünket, hanem a Cimboráknak szakmai műhelymunkát is tart.

 

A alkotói munka folytatódik, a körülményekhez, az igényekhez igazodva tervezzük a következő évadunk új előadásait. Célunk, hogy környezetünket minél inkább tudatosítsuk, hogy a bábszínház nem korfüggő, hanem különálló műfaj, amely kicsiknek, felnőtteknek egyaránt javalott.

 

Köszönjük a bizalmat, a türelmet, a kitartást, az érdeklődést, a részvételt! Ősszel megújult erőkkel várjuk aprócska, növekvő és felnőtt cimboránkat egyaránt!

 

www.facebook.com/Cimborak


Fotók: Barabás Zsolt, Toró Attila, Henning János, Péter Orsolya és Péter Előd készítették.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.