Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

turulmadar ifjusagi irodaSepsiszentgyörgyi középiskolák bevonásával végzett ifjúságkutatást a Turulmadár Ifjúsági Iroda. A kutatás célja a helyi középiskolások gondolkodásmódjának és jövőképének elemzése, társadalmi helyzetük tükrében. A felmérésben öt sepsiszentgyörgyi iskola, a Székely Mikó Kollégium, a Református Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, valamint a Kós Károly Szakképző Líceum diákjai vettek részt.

 

 

A lekérdezés önkitöltős, papír alapú kérdőívvel zajlott, összesen 336 releváns kitöltés került feldolgozásra. A kérdések a következő területekre tértek ki: társadalmi helyzet, jövőkép (továbbtanulás, munkavállalás, családalapítás), önkéntesség és a fiatalok általános problémái.


Médiafogyasztási szokások. Mivel telik az idő?
Talán nem meglepő, de az ifjúsági iroda felmérése szerint a helyi fiatalok legtöbb szabadidejüket internetezéssel töltik, naponta átlagosan 3 órát. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik megkérdezett tölt legkevesebb 3 és legtöbb 6 órát naponta internetezéssel. A megkérdezettek 21%-a pedig átlagosan 6 óránál többet, ami a mintában szereplő minden hatodik diákot jelenti. A kapott eredmények alapján, az elsődleges információs csatornák a fiatalok körében a közösségi oldalak: Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Tumblr. Őket követik a különféle hírportálok (pl. Maszol, Transindex) és , majd a troll és mém humor oldalak (pl. 9GAG, Trollfész).

A válaszadók több mint fele (52%) egyáltalán nem, vagy kevesebb, mint egy órát fordít naponta újság, folyóirat vagy valamely könyv olvasására. Ennél is alacsonyabb a naponta tévét nézők aránya, ebben az esetben a válaszadók 60%-a egyáltalán, vagy csak naponta kevesebb, mint egy órát tölt tévénézéssel. A válaszadók 93% mondta azt, hogy egyáltalán vagy csak napi kevesebb, mint egy órát hallgat rádiót.

Elvárások minden irányból
Általános problémaként a fiatalok többsége az önismeret hiányát emelte ki, hogy nem ismerik kellőképp az erősségeiket, illetve személyes korlátaikat, valamint sok esetben nem fogadják el önmagukat. Ezzel egy időben pedig törekszenek a környezetüknek, a barátoknak és a társadalom által előírt és elvárt normáknak való megfelelésre. Szintén hangsúlyosan jelennek meg a családon belüli problémák is. Sok esetben nem értik meg őket szüleik, túl nagy elvárásokat támasztanak, ütköznek a vélemények.

A harmadik kategóriába sorolhatók a tanulási nehézségek, a többség véleménye szerint túl sok a házi feladat, túl sok mennyiségű információ éri őket, amelynek úgy érzik, nem veszik majd hasznát a későbbiekben. Általánosságban nem értenek egyet az iskolarendszer működésével, amely túlterheli őket, valamint komoly stresszforrás a továbbtanulás kérdése is.

Továbbtanulás: a gazdasági- és informatikai szakok a legnépszerűbbek
A megkérdezettek több mint fele, ha most kellene választania, középiskolai tanulmányait követően valamely itthoni egyetemen szeretne tovább tanulni (62%), a válaszadók 28%-a pedig külföldi egyetemek közül választana szívesen. A megkérdezettek közül minden tizedik nem kíván továbbtanulni. A népszerűnek ítélt szakirányok tekintetében első helyen a gazdasági szakok szerepelnek, második helyen az informatika és az informatikához kapcsolódó szakterületek, harmadik helyen pedig az egészségügy szerepel.

A sepsiszentgyörgyi fiatalok többsége külföldön szeretne munkát vállalni
A munkavállaláshoz kapcsolódó kérdésekre adott válaszok eredménye alapján a válaszadók több, mint fele nyilatkozta azt, hogy tanulmányai befejeztével külföldön szeretne munkát vállalni és 45% azon válaszadók aránya, akik a romániai munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. A munkavállalás esetében a legfontosabb szempont a bérezés, de ugyancsak fontos szempont a fiatalok számára a munkakörnyezet és a fejlődési lehetőség is. A megkérdezettek 58%-a soha nem vállalt még munkát anyagi juttatásért cserébe, vagy csak néhány alkalommal, alkalmi vagy szezonális munkát 38% végzett. Azok aránya, akik középiskolai tanulmányaik mellett állandó munkahellyel rendelkeznek, kevesebb, mint 5%.

Akad még tennivaló a közösségi munka terén
Az önkéntesség tekintetében is hasonló a helyzet, a megkérdezettek közel fele (44%) nem vállalt eddig soha önkéntes munkát és a megkérdezettek közel egynegyede (12%) válaszolta azt, hogy állandó jelleggel önkénteskedik valamely helyi, megyei, vagy országos, egyházi vagy civil szervezetnél. Az aktívan és állandó jelleggel önkéntes munkát vállaló fiatalok estében azonban megfigyelhető, hogy egy időben több szervezet tagjaiként is aktívan tevékenykednek.

A Turulmadár Ifjúsági Iroda, projektjei által továbbra is a közösségi munka és önkéntesség népszerűsítését tartja kiemelt céljának, valamint a gyermekek és fiatalok nevelését, oktatását és mentorációját. Az ezekre való igényt szem előtt tartva szervezzük következő tanévben is ifjúságnak szóló programjainkat, mint a YEP+ ifjúsági fejlesztőprogram, a The Duke of Edinburgh's Award mentor program, az Önkéntes Kupa sportrendezvény, a Tandem Bike Akademy, valamint a platz.ro önkéntes platform fejlesztése. (Közlemény)

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.