Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Tandem kerekpariskola Turul IrodaAz elmúlt másfél évben, új oktatási programot alakított ki a Turulmadár Ifjúsági Iroda, Tandem Bike Academy néven. A hosszú távú projekt célkitűzése a kerékpár helyes használatára, valamint azzal való szabályos közlekedésre való nevelés, oktatás, valamint a kerékpározás népszerűsítése.

 

A program keretében, első lépésben a program gerincét képező tanterv és tananyagfejlesztésre került sor, valamint megjelentetésre került egy saját kiadású kerékpáros tankönyv is. A tankönyv ajánlásokat, szabályzatot, közlekedési szituációkat, túraajánlatokat és elsősegély útmutatót tartalmaz. Egy a szabályzatot tartalmazó mini zsebkönyv is kiadásra kerül román és magyar nyelven. A tananyagfejlesztéssel párhuzamosan egy oktatói csapat képzésére is sor került, melyet a marosvásárhelyi Velo Academia partnerszervezet szakmai hozzáértésének segítségével valósult meg. Harmadik lépésben, egy oktatói pálya kialakítására és megtervezésére került sor, amelyben összesen 70 önkéntes vette ki a részét. Elkészültek az oktatást segítő közlekedési táblák is, a kerékpáros oktatói pálya befejező festésére pedig július folyamán kerül sor.


A fiatalok kerékpáros oktatására két lépésben került sor. Elsőként a kerékpározás népszerűsítését tűztük ki célul sepsiszentgyörgyi iskolákban, osztályfőnöki órák keretében a helyes kerékpározásról tájékoztattuk a diákokat. A tájékoztatókra négy iskolában került sor, melyeken összesen 284 fiatal vett részt. A Tanden Bike Academy oktatóprogramba összesen 47 fiatal és felnőtt iratkozott be. A kerékpáriskolában a tanulók négy óra elméleti-, két óra elsősegély oktatáson és hat óra gyakorlati képzésen vettek részt. Az oktatási folyamatot 31 személy fejezte be sikeresen.


Az elmúlt másfél évben a program fő támogatói a romániai Francia Nagykövetség és  Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala voltak. Partnerek: Velo Akadémia Marosvásárhely, Kovászna Megyei Vöröskereszt, Proiect Covasna Rt., Sepsi Bike Egyesület, Székelyek a magasban sí -és hegymászóiskola. Külön köszönet a szakmai lektoroknak közreműködésért!


A program a jövőben is folytatódik a román nyelvű tankönyv megjelenítésével, illetve új partnerségek kialakítására is sor kerül. Ősztől újabb lehetőség nyílik az oktatási folyamatba való bekapcsolódásra. A kerékpáros kiadványokhoz, adomány ellenében, a Turulmadár Ifjúsági Irodában lehet hozzájutni, a sepsiszentgyörgyi Lábas házban, hétköznaponként 9 és 16 óra között.

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.