Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

szekely vagta 2014 991352017. július 14–16. | Helyszín: Oriáspince-tető

 

2017. július 14-én veszi kezdetét a hetedik alkalommal megrendezendő Székely Vágta. A lovaseseményre idén is lesznek buszjáratok Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről, és értékes különdíjakat is hazavihetnek a legjobbnak bizonyuló lovasok. A vasárnapi nemzetközi futamon ezúttal is a Nemzeti Vágta romániai képviselőjét keressük.

 

2017. július 14., Péntek
19.30 – Szent László-futam - a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával
21.30 – Nyilvános főpróba: A csillagösvény népe, eredettörténeti táncköltemény. Előadás a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió bemutatásában, helyi lovasok közreműködésével. Rendező-koreográfus: Orza Călin.


2017. július 15., Szombat

11.30 – Kováts András Fúvószenekar (Réty)
11.45 – Cickom Énekegyüttes (Maksa és Székelyszenterzsébet) - a Fölszállott a páva versenyzői
12.00 – A Székely Vágta ünnepélyes megnyitója. A versenyzők bevonulása.
12.45 – Pályakarbantartás
12.45 – Rajzfilmvetítés: A Rétyi Nyír mondája – a Székelyföldi Legendárium felajánlásából
13.00 – Előfutamok - Góbé futam
13.45 – Izlandi lovak bevonulása
14.00 – Fogathajtó verseny
17.30 – A fogathajtó verseny díjátadó ünnepsége
17.45 – Pályakarbantartás
17.45 – Rajzfilmvetítés: A Rétyi Nyír mondája – a Székelyföldi Legendárium felajánlásából
18.00 – Előfutamok - Székely Vágta
19.00 – Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója
19.30 – Szép színes világ - a Shagya Lovasklub Egyesület lovastornász bemutatója
20.00 – Honfoglaláskori lovasíjász-harcászati bemutató – a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület bemutatója
21.30 – Ősbemutató: A csillagösvény népe, eredettörténeti táncköltemény. Előadás a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió bemutatásában, helyi lovasok közreműködésével. Rendező-koreográfus: Orza Călin.


2017. július 15., Vasárnap
11.45 – Pályakarbantartás
11.45 – Rajzfilmvetítés: A Rétyi Nyír mondája – a Székelyföldi Legendárium felajánlásából
12.00 – A Nemzeti Vágta nemzetközi futamának romániai versenyzőjét kiválasztó futam - előválogató
12.30 – Középfutamok
13.00 – Vadnyugati show – az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatója
13.40 – Lovasíjász harci bemutató – a Saggitis Siculorum Egyesület bemutatója
14.30 – 1848 korabeli huszár-honvéd lovas harcászati bemutató – a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület bemutatója
15.50 – Pályakarbantartás
16.00 – A Nemzeti Vágta nemzetközi futamának romániai versenyzőjét kiválasztó futam
16.30 – A nemzetközi futam díjazása
17.00 – Döntő - Góbé futam
17.30 – Góbé futam díjátadó ünnepség és az Aranyparipa-díj átadása
17.45 – Pályakarbantartás
17.45 – Rajzfilmvetítés: A Rétyi Nyír mondája – a Székelyföldi Legendárium felajánlásából
18.00 – Döntő - Székely Vágta
18.30 – Díjátadó ünnepség
21.30 – Esőnap: A csillagösvény népe, eredettörténeti táncköltemény. Előadás a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió bemutatásában, helyi lovasok közreműködésével. Rendező-koreográfus: Orza Călin.

 
Állandó programok

10.00-18.00 – Ízelítő Csík vidékének népi kultúrájából – a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont programja (csak szombaton)
11.00-14.00 – Sepsi Rádió élő műsor és közvetítés a helyszínről
11.00–19.00 – Népművészeti és lovas kézműves vásár
11.00–19.00 – Gyermekfoglalkozások
11.00–19.00 – Lovagoltatás
11.00-19.00 – Képzőművészeti kiállítás az Incitato nemzetközi alkotótábor anyagából
11.00-19.00 – A varázslatos Bánffy ménes – fotókiállítás a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete szervezésében

 

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!


Szekely Vagta Csillagosveny NepeA csillagösvény népe

Minden népnek van egy olyan történelme, amelyet hivatalosként tart számon, de van egy olyan történelme is, amelyben igazán hisz. Hisz azokban a dolgokban, amelyeket nem írtak le, azokban, amelyekre még nem került elő tárgyi bizonyíték. Így vagyunk mi székelyek is. Hisszük a muzsikából, énekekből, mesékből, mondákból ránk maradt történelmet. Mert arra mindannyian emlékszünk. Mert bennünk van. Emlékszik rá a tudatunk, a testünk. Soha nem láttuk a csodaszarvast mégis halljuk a szarvast űző lovasok hujogtatását, a paták dobbanását. Csak kevesen láttunk kerecsen sólymot, mégis a Turul név hallatán megborzongunk, mert a biológiai emlékezetünk emlékszik arra a szabadság érzésre, amelyet a keleti pusztákon éreztünk. És ha csillagos éjszakán felnézünk az égre nem a Tejútat keressük, hanem a Csillagösvényt, mert azon jönnek vissza hozzánk az égi testvéreink, akik előttünk járnak. A csillagösvény népe egy zenés őstörténet, egy táncköltemény, amelyet először a Székely Vágtán láthat a nagyérdemű. Helyi alkotócsapat, saját táncosaink és lovasaink keltik életre, ősztől pedig a Háromszék Táncegyüttes repertoárjában újra elérhető lesz.

 

Előadják: a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió művészei, Mészáros Gábor m.v., valamint Pászka Lehel m.v.

 

Közreműködnek: a Kincskeresők, a Perkő és a Százlábú néptáncegyüttesek, illetve a Vadon Egyesület, a Barabás Lovarda, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai, továbbá Melkuhn Róbert m.v.

Demeter János ötlete és forgatókönyve alapján zenéjét szerezte: Kövi Artúr Bálint m.v.


Ének: Erőss Judit; Jelmez: Furik Rita m.v.; Kellékmester: Zayzon Ádám; Forgatókönyv, dramaturg: Prezsmer Boglárka m.v., Kádár Elemér m.v.; Gyártásvezető: Dancs Zsolt; Producer: Deák Gyula Levente; Rendező-koreográfus: Orza Călin m.v.

 

Nyilvános főpróba július 14., 21.30

Ősbemutató július 15., 21.30

Esőnap július 16., 21.30

 

 

A Székely Vágta kísérőprogramjai

Tudjuk, hogy a Székely Vágta lelkét az izgalmas futamok képezik, de rengeteg érdeklődőt vonzanak a kísérőprogramok is. A lovas tematikájú, minden korosztálynak szóló kiegészítő programokra három napon át, a futamok előtt és után kerül sor.

 

* * * 

 

Fogathajtó verseny – július 15., 14.00
Ha a futamok adják a lelkét a Székely Vágtának, akkor kétségkívül a fogathajtás adja a szívét a lovaseseménynek. A hatalmas sikernek örvendő fogathajtó versenyen idén is több kategóriában indulnak a fogatosok. Az immár ötödik alkalommal megszervezendő egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny önálló műsorszámként 2014-ben szerepelt először a Székely Vágta keretében. Idén is körülbelül 15 fogat jelenik meg a mezőnyben, a pontos számot azért nem tudni, mert az utolsó percig szabad a jelentkezés.

 

* * *

 

Lovasíjász harci bemutató – július 16., 13.40

a Saggitis Siculorum Egyesület produkciója

 

Őseink harcmodoráról, hagyományának megismeréséről nyújt korhű képet Pászka Lehel és csapata. Ez a produkció négylovas bemutató lesz, amelyben a ló és ember közti tökéletes együttműködésről kapunk hű képet. Az őseink életformájából kiragadott jelenséget kaszkadőrjelenetek teszik még látványosabbá. A produkcióban látható jelenetek jellemzik honfoglaló őseink harciasságát.

 

* * *

 

Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója – július 15., 19.00
Akárcsak a ló, a szablya is végigkísérte nemzetünk történelmét a honfoglalás előtti időktől napjainkig. Jelen produkció azt a magyar szablyavívást mutatja be, amely ugyan már modern sportágként az olimpiákon is megállta helyét, de mesterről mesterre hitelesen visszakövethető akár a Magyar Hadi Főtanodáig (1848) vagy a Pesti Nemzeti Vívóintézetig (1825). A bemutató a vágás és védés technikáit mutatja meg, lesznek forma és páros gyakorlatok, szabad vívás, szakmai magyarázatokkal kísérve. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola sátránál az előadás előtt és után két órával ki is lehet próbálni a szablyavívást.

 

* * *

 

1848 korabeli huszár-honvéd lovas harcászati bemutató – július 16., 14.30

a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület produkciója

Az 1849. évi dicsőséges Szemerjai ütközet lejátszásával a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület nagyszabású huszár-harcászati bemutatóval készül a Székely Vágtára, szemléltetve a korabeli lovas és gyalogos harcmodort, hadászati technikákat. Az előadás történelmi oktatásban is részesíti a nézőt és pirotechnikát is használ. A gelencei és bölöni néptáncegyüttesekkel kiegészülve, huszonöt huszárral és csaknem félszáz gyalogos hagyományőrzővel mutatják be az 1849. júl. 20–24. közti, Sepsiszentgyörgy környéki forradalmi eseményeket. Látványos csatajelenetekben és váratlan fordulatokban sem lesz hiány – igérik a műsor szervezői.

 

* * *

 

Ízelítő Csík vidékének népi kultúrájából – július 15., 10.00–18.00
a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében

A kiállítás Csík vidéke népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé. Fő tevékenységként gasztronómiai bemutató lesz, amely által az eseményen résztvevők megkóstolhatnak egy Csík vidékére jellemző hagyományos főételt. A gasztronómiai bemutató mellett csíkszentkirályi zenészek húzzák a talpalávalót, három táncospár pedig székelyföldi táncokkal szórakoztatja a közönséget. A néptánc iránt érdeklődőknek lehetőséget biztosítunk egy-egy tánclépés elsajátítására, ugyanakkor népdaltanulásra, közös éneklésre is sor kerül. Az idei évben eladásra kínálják intézményük legújabb kiadványait.

 

* * *

 

Gyermekfoglalkozások július 15–16., 11.00–19.00


Nincs annál jobb érzés, mint amikor gyermekünk boldog. Hozza el bátran a Székely Vágtára, és mi megtöltjük a napját tartalommal. Kínálatunkban lovas edzőgyakorlatok, huszárcsákó készítése, mesealkotás, sókép készítés, papírlovacska készítése, lovagi játékok, kézműves foglalkozások, kreatív játékok, mézeskalács díszítés, papírszínház és játéksátor, vonatos  játékmakett, ostorkészítés bőrből, bogozás, nemezsátor, ügyességi játékok, harcművészet és ősi mesterségek bemutatása szolgál szórakozásul minden korosztályú gyereknek.

 

* * *

 

Honfoglaláskori lovasíjász-harcászati bemutató július 15., 20.00
a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület produkciója

Az egyesület keretében működő lovasíjász csapat honfoglalás kori harcászati bemutatója, Recsenyédi Hunor, a Kassai lovasíjász iskola tagja vezetésével. A közönség megismerheti honfoglaló őseink íjász harcmodorát, fegyver- és lóhasználatát. A produkció betekintést nyújt a honfoglaláskori harci lovak kiképzésébe és a harcászati technikákba. Láthatunk majd vágtában lévő lóról kilőtt nyílvesszőt, gyalogos íjászgyakorlatokat és lófektetést.

 

* * *

 

Vadnyugati Show – július 16., 13.00
az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatásában

Kalandos történetük az 1700-as évek közepén, egy kis Mohaok indián faluban játszódik, a Huron tótól keletre, az Appalache hegység lábánál. Törzsük vezetője az utolsó Mohikán, Ülő Bika törzsfőnök békében éli napjait családjával és kicsiny törzsével. Éppen a nagy vadászatok évszaka kezdetén járnak, amikor a nagy vadak, a Tatanká, a bölények visszatértek hosszú vándorútjukról. A törzs tagjai egységesen készülnek a vadászatra. Ez nem csak egy vadászat, ez egy ünnep, egy rituálé, egy egyedi tánc, a gyorsaság és erő tánca. De ahogy minden mese, ez a mese is boldogan ér véget, a rosszak megkapják méltó büntetésüket, a jók tovább élik békés életüket.

 

* * *

 

Szép szjnes világ – július 15., 19.30
a Shagya Lovasklub Egyesület bemutatásában

A produkció egy lovastornász bemutató, amely rávilágít arra, hogy kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni már gyerekkorban is. Az előadás egy igaz történetet elevenít fel, lovas bohózat formájában. Erdélyben, egy kis faluban az erdő mellett sok gyerek él. Szüleik pásztorok, vagy gombát gyűjtögető, nehéz sorsú magyar cigányemberek. Gyerekeik mégis vidámak, 8–12 évesek, csapatokba verődve, szabadon együtt játszanak és nagyon kedvelik a lovakat. Még az is megesik, hogy ellopnak egyet, hogy lovagolhassanak. Ám ekkor megtörténik a csoda: átváltozásnak igazi kis lovastornászokká, amivé eddig csak álmukban változhattak.

 

* * *

 

Szent László-futam – július 14., 19.30

a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával

Először lesz Szent László-futam a Székely Vágtán, amelyen huszárainknak kell bizonyítaniuk. Rendezvényünk így járul hozzá a Szent László-emlékévhez. Szent László a magyar katonák védőszentje is. Erdélyben, és különösen Székelyföldön reneszánszát éli a huszár- és más katonai hagyományőrzés. A Szent László ügyességi verseny keretében az erdélyi katonai hagyományőrzők mérethetik meg magukat és lovukat, ezzel is életben tartva a huszár virtust és a lovagkirály szellemiségét, amely a bátorság erényére, a hazáért való áldozatvállalásra, a lovagiasságra és gyöngékkel való szolidaritásra alapszik. Az ügyessegi versenyt minden versenyző a saját huszár ruhájában teljesíti, fődíja egy Szent László korabeli kard, amelyet az olaszteleki Nagy György kovácsmester készít és ajánl fel.

 

* * *

 

Incitato-kiállítás – július 15–16., 11.00–19.00


XXII. Incitato Nemzetközi Művésztábor július 2-án nyitotta meg kapuit Bálványoson. A kézdivásárhelyi Incitato Lovas Sportklub által huszonötödik alkalommal megszervezett, Európa-szerte egyedülálló Incitato Nemzetközi Művésztáborra idén huszonöt hazai és magyarországi képzőművész kapott meghívást. A tavalyi kiállítás anyagát a Székely Vágta érdeklődői is megtekinthetik az Óriáspince-tetőn felállított sátorban, a művésztábor egyik munkáját pedig, az Incitato egyesület felajánlásából, a Székely Vágta harmadik helyezettje viheti haza.

 

* * *

 

A varázslatos Bánffy ménes – július 15–16., 11.00–19.00

fotókiállítás a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete szervezésében

 

A kiállítást megnyitja: Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese.

Egy varázslatos ménesnek szeretne ez a kiállítás emléket állítani, egy olyan ménesnek, amelynek a történelem vihara nyomán mára írmagja sem maradt. Emiatt tartom mindennél fontosabbnak, hogy a ménes emlékezete a lehető legrészletesebben fennmaradjon. Hogy eljöhessen az idő,  ahogy az istálló-épület is kezdi visszanyerni hajdani szépségét, lassan ismét akár hajdanában a feketekávét fel lehet szolgálni, és talán eljöhet az az idő, amikor újra paták zaja is felverheti a bonchidai patkóudvar csendjét.

 

* * *

 

Szekely Vagta buszjaratBuszjáratok a vágtára
Sepsiszentgyörgyről:
A rendezvény ideje alatt a Multitrans egésznapos járatot biztosít (megállók.: Népművészeti Iskola-Központi Református Templom-Söröző-Állomás épülete) Sepsiszentgyörgy és az Óriáspince-tető között a következőképpen:
- július 14.: indulás 18.00 órától minden kerek órában, visszafele 21.00–23.00.
- július 15. és 16.: indulás 10.00 órától minden kerek órában, visszafele 12.00–00.00.  
A buszjegy ára egy útra 4 lej és a járművezetőtől vásárolható meg.

 

Kézdivásárhelyről:
A rendezvény ideje alatt az MCN Group járatot biztosít a következőképpen:
- július 14.: oda 18.00 és 20.00 órától, vissza 22.00 és 00.00 órától
- július 15.: oda 9.00, 12.00 órától, vissza 15.00, 17.00, 19.00, 20.00, 00.00 órától
- július 16.: oda 12.00, 14.00, 16.00, vissza 13.00, 15.00, 20.00 órától
A járat a Bíróság elől indul.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.