Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

dreptul la munca afis final margini taiere 5 mm2017. október 5. | Helyszín: „Andrei Mureșanu” Színház

2017. október 5-én, 19,00 órától a sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színház társulata Theo Herghelegiu által rendezett új bemutatójával „A munkához való jog”-ot (Dreptul la muncă) kínálja nézőinek. A kortárs német drámaírónő Sybille Berg darabja, Victor Scoradeț fordításában hazai ősbemutatóként kerül színre Sepsiszentgyörgyön.

 

Eladjuk az életünket – nincs ebben semmi meglepő, elvégre napjainkban minden eladó: a szerelem, a hűség, az elvek, a méltóság, a kulcsfontosságú állások, melyek biztos helyet nyújtanak számunkra, a barátság, a tisztesség, a becsület.... Minden. A gond az, hogy lassan senki sem akarja megvásárolni. Nem akarják megvenni az életet. A mi életünket. Úgy tűnik nem igazán viszik sokra azok sem, akik nagyon jól tudják, mire van szükség a hatalom megtartásához: a pénzhez, befolyáshoz, manipulációs eszköztárhoz. Hát, mihez is kezdhetnek az életükkel a mindennapi emberek, egyik vagy másik cég alkalmazottjai, mikor még élni sincs idejük ebben a zaklatott, agyonhajszolt létben!?... Semmit.  Végül is a konkurencia már egy másik szinten licitál: kinek adhatjuk el életünket gyorsabban, kifizetődőbben, biztosabban?


Nyilvánvaló, egy SF világba helyez minket az előadás, egy bármilyen jövőben a Földön, ahol a patkányok ijesztően fejletté váltak, félig emberré, míg az emberek láthatóan elállatiasodtak.


Szabályok, idióta törvények, főnökök, besúgó munkatársak és végeérhetetlen félelemek terrorja alatt, számtalan megaláztatást lenyelünk, a groteszkbe való elmerülésünkig, és kigúnyolni való eszközévé válunk azoknak, akiktől a fizetésünket kapjuk. És közben, képmutatóan úgy teszünk, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Sőt, még tetszik is ami velünk történik, a lényeg, hogy nem fenyeget az elbocsátás réme. Hát, ebben a helyzetben, megérdemeljük, mindazt, ami velünk történik. Ja, nem, nem mi, nem rólunk van szó, hanem a darab szereplőiről. Nem rólunk van szó, hanem mindig a másikról…. És ez a másik a “Munkához való jog” -ban, annyiban hasonlít ránk, amennyiben valahol, a bensőkben a lelkiismeretünk hangja üvölt kényelmes foteljéből: „FIGYELEM! A jövő már most múlttá válhat.” 
Jaj!
Ami a tragédiától megmenti ezeket a teljesen kompromittált sorsokat, a lélek húsőrlőjébe került embereket, az az… hogy egy party-n vagyunk, egy luxushajón. Tehát az utolsó üdvös dolog amit tehetünk, hogy jól érezzük magunkat. Jól szórakozunk. Nevetünk, táncolunk, bort kóstolunk…. Végül is, mindannyian meghalunk egyszer.

 


Játsszák: Mona Codreanu, Mirela Bucur, Carmen Paraschiv, Sergiu Aliuș, Claduia Ardelean, Daniel Rizea, Ion Fiscuteanu Jr., Fatma Mohamed.
Pincérek: Claudia Pistol, Adrian Manole, Sabina Scripcaru, Andrei Mihai, Iulia Mureșan.
Zenei hangszerelés:  Gabriel Pindici
Rendezőasszisztens: Claudia Ardelean
Hang: Nagy Attila
Fény: Bárbuly Zoltán
Ügyelő: Lidia Baciu
Zene:  Marius Popa
Koreográfia: Andreea Duță
Díszlet: Daniel Titza
Rendező: THEO HERGHELEGIU

A bemutatóra egy jegy ára 15 lej a teremben, illetve 25 lej az előadás díszletét képező asztaloknál, és megvásárolható a Kulturális Szervezőirodában, vagy online a www.biletmaster.ro honlapon.
(az „Andrei Mureşanu” Színház közleménye)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.