Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Agyucso es puskapor Sepsiszentgyorgy 2017. október 12. | Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Ágyúcső és puskapor. Bodor Ferenc, a csíki 48-as ágyúöntő és lőporgyártó címmel, a marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadónál idén megjelent tanulmánykötet bemutatására kerül sor csütörtökön, 2017. október 12-én 17 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, a kiadó és a könyvtár közös szervezésében.

 

A tanulmányok szerzőivel, Pál-Antal Sándorral történésszel, levéltárossal és Süli Attila hadtörténésszel a kötet szerkesztője, Gálfalvi Ágnes beszélget, a rendezvény házigazdája Demeter Lajos helytörténész, a társszervező könyvtár munkatársa.

 

Részletek a kötet Bevezetőjéből:

„Egy méltatlanul elfelejtett személyre összpontosító tanulmánykötetet nyújtunk a múltunk minél alaposabb megismerésére szomjazó olvasó kezébe. Egy olyan személlyel kapcsolatos kiadványt, aki jelentős szerepet játszott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt a Székelyföldön. Bodor Ferencről, a balánbányai rézbánya üzemvezetőjéről van szó, aki nemcsak szakmai tudásával szolgálta a szabadságharcot, hanem családja vagyonát is feláldozta érte. Ő volt az a szakember, akinek a forradalom idején, a Székelyföldön elsőként sikerült ágyút gyártania, és aki nagy kapacitású lőporgyárat épített és üzemeltetett Csíkmadarason a honvédség számára 1849 tavaszától a szabadságharc végéig. […] A kötetben a csíkszéki forradalmi események bevezető tanulmánynak szánt ismertetőjét Pál-Antal Sándor jegyzi. […] Ugyanő ismerteti a Bodor 1849. évi tevékenységének színhelyévé vált, a forradalom és szabadságharc forgatagába került csíkmadarasi eseményeket. A hadtörténeti tanulmányok Süli Attila hadtörténész munkái. Ő az erdélyi és különösen a székelyföldi hadi események szakértőjeként, az 1848 őszi csíkszéki események jobb megértése érdekében röviden vázolja a Csíkra is jelentős hatást gyakorló háromszéki önvédelmi harc előzményeit, valamint Csíkszék »pacifikációjának« lefolyását. Az általános tájékozódás érdekében újra közli az erdélyi tüzérség megszervezését ismertető korábbi írását, majd két dolgozatban részletes elemzést nyújt Bodornak az ágyúgyártás és lőporkészítés terén kifejtett fáradozásairól […].”

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.