Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

01 Szekelyfold Autonomiajanak Napja SepsiszentgyorgySepsiszentgyörgy, 2017 október 29.

 

 

 

 

 

 

A székelyek akaratából

Ma, október 29-én, Székelyföld Autonómiájának Napján összegyűlt székelyek, ismételten kinyilvánítjuk akaratunkat Székelyföld területi autonómiája iránt. Meggyőződve a párbeszéd szükségességéről és elégedetlenül a román kormány párbeszédet elutasító magatartása miatt, megerősítjük ragaszkodásunkat a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé.

 

Európában megmozdult a föld. Egyre több régió, vagy önálló állammal nem rendelkező közösség, fejezi ki az önrendelkezés iránti akaratát. Legyen szó akár függetlenségről, akár államon belüli önrendelkezésről, a nemzetközi közösségnek felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.

 

Igényeljük Székelyföld területi autonómiáját úgy, ahogy azt a Székely Nemzeti Tanács által elfogadott Autonómia Statútum megfogalmazta, és amelynek megfelelően:

„A régió lakosságának autonómiája azt jelenti, hogy a történelmi szülőföldjén levő többségi kollektivitás joga és tényleges képessége saját felelősségére és az illető népesség érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, és amely az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, illetve államhatósági jogosítványokkal is bír.”

 

Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a Székely Népnek!

 

A Székelyföld Autonómiájának Napján összegyűlt közösségek nevében:

 

Izsák Balázs

A Székely Nemzeti Tanács elnöke
Székelyföld, 2017. október 29

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.