Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Banda foto UrmosiLeventeMihaly 2048 DSC02787A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes november 17-22. között hat városban mutatja be a nagysikerű, több díjjal kitüntetett A banda c. táncszínházi előadását. A Könczei Árpád rendezésében készült produkcióval erdélyi, magyarországi és felvidéki településeken is bemutatkoznak.

 

 

 

 

A banda c. előadás a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház eszközeivel, Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvírók saját tapasztalataik alapján fogalmazzák újra a mezőségi lakodalmak emlékét. A Heveder zenekar kiemelt szereplésével egy lakodalom elevenedik meg a színpadon, a palatkai bandát láthatjuk mulatság előtt, közben és után, a Háromszék Táncegyüttes tánckara pedig a mulató násznépet idézi. „Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi: palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

 

A sajátosan groteszk, a prűdeket meghökkentő, nyitottakat megnevettető táncszínházi előadást 2013-ban mutatta be az együttes. Az előadás a színházi szakma figyelmét is kiérdemelte, számos hazai és magyarországi színpadon játszották. A nagy sikerre való tekintettel a Háromszék Táncegyüttes idén újra műsorra tűzte a produkciót, májusban pedig az Egyesült Királyságban is bemutatták.

 

A Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően november 17-22. között hat új településen mutathatják be az előadást. November 17-én Tiszafüreden, 18-án a szlovákiai Tornalján, 19-én Margittán, 20-án Nagykárolyban, 21-én Nagybányán, 22-én pedig Medgyesen lesz látható A banda. Tornalján a XV. Hagyományok Napja rendezvény kiemelt meghívottja lesz a Háromszék Táncegyüttes.

 

fotók: © Ürmösi Levente Mihály


A turné programja:
November 17., 17:30 – Tiszafüred (HU), Kovács Pál Művelődési Központ
November 18., 18:30 – Tornalja (SK), Városi Művelődési Központ
November 19., 19:00 – Margitta, Művelődési Ház
November 20., 19:00 – Nagykároly, Városi Színház
November 21., 19:00 – Nagybánya, Városi Színház
November 22., 19:00 – Medgyes, Traube terem

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.