Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Frenák Pál-bemutató az M Studiónál2017. november 22. | Helyszín: Háromszék Táncstúdió

 

Frenák Pál rendezésében és koreográfiájában mutatja be To_R című legújabb előadását az M Studio. A premiert a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál keretében tartják november 22-én Sepsiszentgyörgyön.

 

A társulat első alkalommal dolgozik együtt a számos magyar és nemzetközi díjjal kitüntetett francia-magyar koreográfussal. Frenák Pál az M Studio csapatával egy elképzelt festenről, összejövetelről, a képzelt világ és a nyers realitás közötti bolyongásról, az elhallgatott és a kimondhatatlan minőségéről, a látszólagos őrület és a valóság viszonyáról beszél. A sajátos Frenák-mozgásrendszer és a jelnyelv elemeiből épülő koreográfia a lineáris és a spirális energia játékából építkezik. A látszólag hétköznapi helyzetek sora olykor konstruktív, olykor pedig dekonstruktív módon találkozik, és e találkozásból létrejövő új minőség vezet el a káoszból egy megélhető valósághoz.

 

Frenák PálFrenák Pál 1989-ben alapította első együttesét Franciaországban, amelyet 1999-ben fiatal magyar táncosokkal bővítve párizsi és budapesti székhellyel működő magyar-francia társulattá alakított. A neves rendező-koreográfus gyermekkorának meghatározó élménye, hogy szülei siketek és nagyothallók voltak, így anyanyelvként a jelnyelvet sajátította el. Különleges érzékenységével, a verbális üzeneteken túlmutató kifejezési formáival Frenák Pál radikálisan új stílust hozott a kortárs európai táncéletbe. Innovatív tér- és testhasználata meghatározó hatással volt a magyarországi kortárs tánc fejlődésére, munkásságát számos díjjal tüntették ki.

 

To R fotoA To_R c. előadás az M Studio és a Companie Pal Frenak koprodukciójában készül. A koreográfiát és koncepciót Frenák Pál jegyzi. A koreográfus asszisztensei Halász Gábor, Maurer Milán és Vasas Erika, az előadás zenéjét Gryllus Ábris szerezte, light designer Marton János, alpin technikus Zoltai György, kellékmester Zayzon Ádám. Előadják: Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila.

 

Az előadás létrejöttét a National Cultural Fund Administration (Administrația Fondului Cultural Național), a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatja. A premier november 22-én, szerdán 19 órától tekinthető meg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. Az előadás a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál nyitó-előadása. Jegyek a Kulturális Szervezőirodában és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

 

LUTTE (Compagnie Pal Frenak) – Koreográfus: Frenák Pál

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.