Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Preda Barna Az en falum Zalanpatak2017. december 7. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Préda Barna Az én falum, Zalánpatak című könyvének sepsiszentgyörgyi bemutatójára kerül sor csütörtökön, 2017. december 7-én 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A szerző beszélgetőtársa a rendezvényen a könyv kiadója, dr. Péter Sándor. Közreműködnek Farkas József zalánpataki helytörténész, a szerző munkatársa, illetve Préda Jenő rangidős zalánpataki muzsikus. Házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

 „Ez a könyv mindenkihez szól: azokhoz is, akik már jártak itt, és azokhoz is, akiknek még nem sikerült ide eljutniuk. Igazi világvégi falu ez, s éppen úgy, mint a mesében, számos próbát kell kiállnia az arra tévedőnek. Meg kell másznia izzasztó emelkedőket, szembe kell néznie, lehet, fenevadakkal, gyalogszerrel is kerülgetnie kell az út nyaktörő mélyedéseit, s ha van némi szerencséje, megúszhatja bokatörés nélkül. Ám ha egyszer eljut, ahová eladdig csak mesélő kedvű emberek történetei röpítették, megbabonázva, a természet és az itt lakók által varázsolt világba belecsodálkozva fogalmazhatja meg magában, hogy Zalánpatak talán a legszebb, a legvonzóbb kistelepülés szerte a földön. (...) Aki kézbe veszi a könyvet, s netán el is olvassa, az látatlanban is beleszeret Zalánpatakba.” – írja dr. Péter Sándor a jelzett települést több (történelmi, hely- és kultúrtörténeti, néprajzi, turisztikai stb.) szempontból „átvilágító” kötet ajánlásában.

 

A szerző Zalánpatakon született 1992. szeptember 1-jén, földműves családban. Az elemi iskolát szülőfalujában, az általános, illetve a középiskolát pedig Hargita megyében, a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban végezte. Egyetemi végzettséget Sepsiszentgyörgyön szerzett, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatán, ahol 2014-ben diplomázott, a kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtanából. Jelenleg a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa. Szabad idejét fáradhatatlanul szülőfaluja múltja, jelene tanulmányozásának és a település fejlesztése elősegítésének szenteli. Ebbe a törekvésbe illeszkedik a rendezvényen bemutatásra kerülő falumonográfiája, valamint a 2016 májusában megnyílt Zalánpataki Falumúzeum.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.