Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Radnóti ma: Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész előadása2018. február 2. | Helyszínek: Szimpla Kávéház, Bod Péter Megyei Könyvtár

Két alkalommal lép közönség elé Sepsiszentgyörgyön, erdélyi körútja során, Bíró-Balogh Tamás szegedi irodalomtörténész, egyetemi oktató, 2018. február 2-án, pénteken. 16,30 órától a Szimpla Kávéházban tart rendhagyó irodalomórát középiskolásoknak Radnóti Miklósról, 18 órától pedig a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében kerül sor a témában előadására és vonatkozó könyveinek bemutatójára, a Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatban (házigazda: Szonda Szabolcs).

 

Bíró-Balogh Tamás (1975, Gyoma) másfél évtizede kutatja Radnóti Miklós életrajzát és műveit. 2016-ban jelent meg Könyvvel üzenek néked című kötete, amelyben a tragikus sorsú költő hatszáznál több dedikációját gyűjtötte egybe és adta közre, 2017-ben pedig gondozásában jelent meg Radnóti levelezésének első kötete, Különben magyar költő vagyok címmel.

 

Előadásában olyan általános témákat is érint, mint a klasszikus szerzők életművének alakulástörténete, a jellegzetes hátrahagyott irodalmi műfajok, miképpen viszonyul a Facebook a bevett irodalomtörténeti módszerekhez, hogyan függ össze a kultusz és a megismerés. Természetesen szó lesz a Radnóti-kutatás legújabb eredményeiről, arról, hogy miképpen árnyalja az eddig ismert Radnóti-képet a most megjelent levelezés, milyen újdonságok kerültek elő a témakörben, hol lehet ismeretlen Radnóti-verset találni, mennyibe kerül jelenleg egy Radnóti-kézirat, de arról is, hogy mi lényegében az irodalmi levél és dedikáció, illetve miért jó, ha sok van belőlük. Eközben a költőt kevésbé ismert alkotásai révén emberközelbe hozó adalékokkal bővül „iskolás” Radnóti-képünk, a lírikus hétköznapjainak, szokásainak, dilemmáinak tükrében.

 

A budapesti Szépírók Társaságának támogatásával létrejövő sepsiszentgyörgyi előadások annak az erdélyi körútnak a részei, amelynek többi állomása: Kolozsvár (2018. január 30., 19 óra, Bulgakov Kávéház), Marosvásárhely (január 31., 18 óra, Yorick Stúdió – február 1., 10 óra, Bolyai Farkas Líceum), Székelyudvarhely (február 1., 19 óra, Mokka Kávéház).

 

Szimpla Kávéházban...


 

 

A Bod Péter Megyei Könyvtárban...

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.