Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Koszta Istvan2018. március 13. | Helyszín: Bod Péter Megyei Könyvtár

 

Koszta István csíkszeredai hadtörténész, szakíró Erdély a Nagy Háborúban. 1914 – 1916 augusztus című kötete bemutatójára kerül sor 2018. március 13-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében.

 

A könyv a szerző első világháborús trilógiájának második kötete (az első kötet Erdély a Nagy Háborúban. „A sors kereke a végzetre forog?”. 1914 – Sodrásban címmel 2014-ben jelent meg).
A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

Az esemény része a Kovászna Megye Tanácsa által elindított, 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című programsorozatnak.

 

Részlet a bemutatásra kerülő könyv szerzői előszavából: „Az egykori események távolságtartóbb értékelésével és feldolgozásával azonban óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy minek köszönhető a székelyföldi háború témáját érintő nagyszámú, gyakran kimondottan historizáló jellegű munka? Miért van az, hogy Betegh Miklós visszaemlékezését leszámítva az osztrák-magyar haderő és a civil lakosság közötti éles konfliktusról gyakorlatilag egyik szerző sem tesz említést? Pusztán a «hősi múlt» iránti igény vagy a magyar nemzeti mítoszokban kitüntetett szerepet betöltő Erdéllyel kapcsolatos érzelmi megközelítés zavarta/zavarja a források alapján történő higgadt mérlegelést? Miért van akkor, hogy a partiumi vagy a szórványmagyarsággal kapcsolatban a két háború között alig látott napvilágot? Miért alakult úgy, hogy 1990 után született, a magyar-román kapcsolatokat (is) vizsgáló történeti publikációk egy része «vitairat» jellegű, holott ez nem vagy kevésbé jellemző a többi utódállammal kapcsolatos történeti kérdéseket tárgyaló magyar munkákra?
Lehet, hogy a Székelyföld néven emlegetett romániai magyar enklávé léte a XX. században éppúgy elfogadhatatlan volt a magyar közvélemény és a véleményformálók egy része számára, mint az azt megelőző évtizedekben a románoknak a Kárpátok általi «kettészakítottsága»? Ha igen, akkor az 1916. évi székelyföldi háború és menekülthullám elemző feltárása, az események forrásainak erős kritikai szemlélete, illetve a korábban erről született történeti munkák értékelése és értelmezése igencsak indokoltnak tűnik. Csak kellő türelem kell a források összevetéséből kibontakozó képpel való higgadt szembenézéshez.”

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.