Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Felújították az Erzsébet parki 1848–49-es honvéd emlékművet SepsiszentgyörgyönA 2018 március 15-i megemlékezés egyik kiemelt eseményére, a felújított 1848–49-es szabadságharc honvéd emlékművének avatására március 14-én, 18 órától került sor az Erzsébet parkban.

 

 Az avatáson Sztakics Éva-Judit alpolgármester nosztalgiával emlékezett vissza, hogy „Kisgyerekként, a parkban játszva, sétálva az oroszlánok ragadták meg érdeklődésünket, és szüleink, nagyszüleink nem győzték mesélni, hogy a két oroszlán tulajdonképpen a szabadságra vigyáz, ez a két félelmetes és erős állat azért van, hogy megvédjen bennünket.”

 

 

Fotó: Toró Attila, 2018. március 15.


Az ünnepségen rövid történelmi bemutatót tartott József Álmos helytörténész, Dr. Szekeres Attila István heraldikus pedig szakmai szempontból méltatta, közreműködtek Tulit Éva színművész, Nagy Kopeczky Kristóf, illetve a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület honvédtüzér szakasza, valamint a Szegedi III. Honvéd Zászlóalj hagyományőrzői. A honvéd emlékművet Ft. Szabó Lajos kanonok, esperes, szentszéki tanácsos áldotta meg.


Az emlékművet a felújítás során Szabó Sinka Mária és Máthé Ágnes tervezők tervei szerint eredeti formájára állították vissza, Baróti Hunor gyergyócsomafalvi szobrász és Gere István kalotaszentkirályi kőfaragó kivitelezésében.  Eképpen került vissza rá a magyar kiscímer  – Szekeres Attila heraldikust idézve „nem a birodalmi jellegű középcímer, hanem az egyszerű kiscímer, amely egyszerűségében nagyszerű” –, illetve az eredeti magyar nyelvű felirat. A brassói központú Területi Műemlékvédelmi Bizottság szerint minden emlékművet vissza kell állítani eredeti formájába, azokkal a szimbólumokkal és feliratokkal együtt, amelyek eredetileg rajta voltak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az emlékmű felújítására műemlékvédelmi engedélyt is kiváltott, mivel az műemléki környezetben található.


A felújítást megelőzően Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikus és József Álmos, illetve Cserey Zoltán helytörténészek történelmi tanulmányt készítettek, amelyet a műemlékvédelmi bizottság megvizsgált, helyénvalónak talál, így az alapján valósult meg a felújítás.

 

(A Városimázs Iroda közleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.