Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Osono Szinhazmuhely KolozsvarÁprilis 17. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával nyolc alkalommal lesz látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadás.

 

A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változatát több aradi és nagyváradi tanintézményben mutatja be a társulat. Kisiratoson április 17-én, kedden 18 órakor a Kultúrházban, míg Nagyváradon 19-én, csütörtökön 19 órakor a Szigligeti Színház stúdiójában láthatja a nagyközönség a produkciót.

 

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

A mostani előadássorozat annak a komplex színháznevelési projektnek a része, amely során októberig öt megyében - Maros, Arad, Bihar, Szatmár és Szilágy – összesen 25 alkalommal, főként iskolákban, osztálytermi produkcióként mutatja be az előadást a társulat.

Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen.

 


A turné programja:

2018. április 17, 10:00 óra: Arad, Csiky Gergely Főgimnázium
2018. április 17, 13:00 óra: Arad, Csiky Gergely Főgimnázium
2018. április 17, 18:00 óra: Kisiratos, Kultúrház
2018. április 18, 13:00 óra: Arad, Preparandia Dimitrie Ţichindeal Nemzeti Kollégium
2018. április 19, 9:30 óra: Nagyvárad, Ady Endre Elméleti Líceum
2018. április 19, 11:30 óra: Nagyvárad, Ady Endre Elméleti Líceum
2018. április 19, 19:00 óra: Szigligeti Színház Nagyvárad, Szigligeti Studió
2018. április 20, 10:00 óra: Nagyvárad Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium

 

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional fontosnak tartja leszögezni, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalják a felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért az Osonó Színházműhelyt terheli minden felelősség.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.