Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Az Előretolt Helyőrség a Teinben2018. május 10. | Helyszín: Tein Teaház

 

Sepsiszentgyörgyre érkezik az Előretolt Helyőrség Íróakadémia. A Tein tea- és kávéházban 2018. május 10-én, csütörtökön 18 órától sorra kerülő zenés irodalmi esten bemutatkozik és műveiből felolvas Pejin Lea és Bálint Tamás költő, valamint Vöröskéry Dóra és Nagy Koppány Zsolt író.

 

 

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. égisze alatt működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia legfontosabb célja az anyaországi és határon túli magyar tehetségek felkutatása és szakmai kiteljesedésük elősegítése. Hallgatóik szakmai képzésén túl küldetésük, hogy a fiatal kortárs művészet teljesítményeit ne csak Budapest és a nagyobb magyarországi városok, hanem minél több magyarlakta település közönsége megismerje. Ennek érdekében író-olvasó találkozókkal, felolvasóestekkel, rendhagyó irodalomórákkal, közönségtalálkozókkal járják a Kárpát-medencét. A 2017 márciusa óta zajló Irodalmi Karavánok sorozat keretében eddig 120-nál is több fellépésük volt, melyeknek több mint kétharmada vidéken és határon túli helyszíneken zajlott.

 

A fellépőkről:

Nagy Koppány Zsolt 1978-ban született Marosvásárhelyen. 2001-ben diplomázott a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának magyar–angol szakán. Önálló kötetei: Arról, hogy milyen nehéz (novellák, Erdélyi Híradó Kiadó, 2000); Jozefát úr, avagy a regénykedés (regény, Alexandra Kiadó, 2006); Nagyapám tudott repülni (novellák, Magvető Kiadó, 2007); Amelyben Ekler Ágostra emlékezünk (regény, Magvető Kiadó, 2010); Mein Grossvater konnte fliegen (novellák, Edition Solitude, 2012); Nem kell vala megvénülnöd 2.0 (regény, Magvető Kiadó, 2014)

 

Pejin Lea 1996-ban született a vajdasági Zentán. Versek megzenésítésén kívül saját dalokat is ír, játszik gitáron, fuvolán és zongorán. A Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. Első verseskönyve ‒ Nyugati csiga körfűrésszel álmodik ‒ 2017-ben jelent meg, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia debütsorozatában, Budapesten.

 

Vöröskéry Dóra 1995-ben született Békéscsabán. Általános iskolásként kezdett történeteket kitalálni, unaloműzés céljából. Nem hallgatott tanáraira, nem hagyta abba. Rövid időt töltött a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán Sopronban (nem eleget a diplomához), jelenleg Budapesten él. Szereti az édességet, a szörnyfilmeket és a békákat.

 

Bálint Tamás Székelyudvarhelyen született 1985-ben. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett oklevelet közgazdaságtanból. 2003 óta közöl erdélyi és magyarországi irodalmi folyóiratokban, antológiákban. Első kötete 2007-ben jelent meg a kolozsvári Erdélyi Híradó gondozásában, A pap leánya, birtokostul címmel, majd ugyanitt 2011-ben a Visszaút a fekete folyón című verseskönyve, a 2015-ös év végén pedig a Lávsztori című elbeszélő költeménye. Legújabb kötete Hibalista címmel jelent meg a KMTG gondozásában.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.