Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

M Studio - Danse Noir 2018. június 8. | Helyszín: Háromszék Táncstúdió

 

Barta Dóra rendezésében készül az M Studio legújabb produkciója, a Danse Noir című táncelőadást június 8-án mutatják be Sepsiszentgyörgyön. A premiert követően pedig a Târgoviște-i Babel Fesztiválra utazik a társulat.

 

 

 

 

 

 

M Studio - Danse Noir, fotó: Barabás ZsoltBarta Dóra rendező-koreográfus nevéhez az M Studio két nagysikerű korábbi produkciója fűződik, 2012-ben A pert, 2014-ben pedig a García Lorca háza c. előadást rendezte a társulatnál. Alkotói világa mindkét alkalommal különleges színfolttal gazdagította a társulat nyelvezetét és repertoárját.

 

A most készülő Danse Noir c. előadás a negyvenes évek „fekete szériáját”, a film noir világát idézi meg, amelyben a bűnügyi történet középpontjában egy végzetes nőalak áll. Mindegyik történet mögött felfedezhetünk egy másik, sokkal régebbi történetet, hiszen a Femme Fatale alakja végigkíséri az európai kultúra történetét.  Az erotikus és érzéki csábítás, mely a nők alakjához tapad a Biblia óta, az intellektuális férfit a végzet asszonya karjaiba taszítja, ezzel újra zsigeri lénnyé változtatja, megfosztva józan ítélőképességétől.


M Studio - Danse Noir, fotó: Barabás ZsoltA danse noir ezt a végzetes „táncot” mutatja be, korokon átívelve, Ovidius és Hésziodosz mitologikus történeteit vetítve a ma emberi viszonyaira. Számtalan apró történet bukkan fel, sok szarkazmussal és iróniával, hiszen férfi és nő „sötét” viszonya évezredek alatt mit sem változott. A végzet asszonyának megítélése azonban nem lehet egyoldalú: egy-egy feketével festett történetben mindig ott van a férfi, aki ugyanúgy hibás, mint a bűnösnek kikiáltott nő.


Barta Dóra pár éve nagy sikerrel mutatott be egy, a népszerű amerikai író, Bret Easton Ellis művei alapján létrehozott előadást, a Danse Noir ennek szellemében halad tovább, mintegy az előző rész folytatásaként. Az előadás szövegírója Almási-Tóth András, fénytervezője Katonka Zoltán. Előadják: Bajkó László, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila.


Az előadás létrejöttét támogatta Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Moira Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.


A premierre június 8-án, pénteken 19 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, a produkció június 12-én, kedden 19 órától is megtekinthető. A bemutatóra 5 lejes helyjeggyel érvényesek az Ábel bérletek, helyet foglalni, jegyet vásárolni a Városi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro oldalon lehet. Az előadás 14 éven aluliak számára nem ajánlott.


A bemutatót követően június 9-én Târgoviștére utazik a társulat, ahol a BABEL Nemzetközi Színházi Fesztiválon vesznek részt. A fesztiválon két évvel korábban A tenger c. előadást mutatták be, idén pedig a To_R c. produkcióval kaptak meghívást. A Frenák  Pál rendezésében készült előadással június 10-én, vasárnap 18 órától, a Tony Bulandra Színház nagytermében lépnek színpadra.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.