Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Cimborák Bábszínház - Tündérek tenyerénA Cimborák Bábszínház a 2017/2018 évadban összesen 4 előadást tartott műsoron, A rest legényről (rendező: a társulat), Benedek Elek: A só (rendező: Nagy Kopeczky Kálmán), A három kismalac (rendező: Nagy Lázár József) című bábelőadásokat és a Tasnádi István: Cyber Cyrano (rendező: Nagy Lázár József) című kamaszoknak szóló előadását. Mindezek mellett a társulat vendégalkotók közreműködésével 3 új produkciót is készített: A halhatatlanságra vágyó királyfi (rendező: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor - MárkusZínház) című bábjátékot, a Tündérek tenyerén (rendező: Benkő Éva) című babaszínházi előadást és a Bálna Béla (rendező: Nagy Lázár József) című tengeri történetet.

 


Az évad első felét a turnék, a kiszállások és a fesztiválok jellemezték, ugyanis a bábstúdió felújítása augusztus-november közötti időszakban történt, így a székhelyen nem volt játéklehetőség. Az évad második fele az alkotófolyamatok időszaka volt, hiszen három új produkciót sikerült kihozni 2017. november – 2018. június közötti időszakban.


A Cimborák Bábszínház 2017. szeptember 17-23. között a rozsnyói Meseszínház meghívására, a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, 6 felvidéki településen: Rozsnyón, Buzitán, Feleden, Pelsőcön, Várhosszúréten és Tornalján 8 alkalommal adta elő A rest legényről című bábjátékát. Ez az együttműködés, a határon túli magyar bábszínházak kapcsolattartásának elősegítése mellett, a felvidéki magyar gyermekközönségnek egy olyan előadást kínált, amely közel 800 km-re egy magyar, de mégis másfajta alkotóműhelyben született és hozzájárul a Kárpát-medencei magyarságtudat megerősítéséhez.


Cimborák Bábszínház - A só
Ezt követően, szeptember 30-án, a Magyar Népmese Napján, Benedek Elek előtt tisztelegve A só című előadásunkat láthatta a sepsiszentgyörgyi gyermek- és felnőttközönségnek.


Októberben 3 előadással vettek részt a III. Fux Feszt - az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválján, a Cimborák társulat által rendezett A rest legényről című előadás elnyerte a legjobb látványért járó Fux Pál díjat. Az előadás díszlet-, jelmez és bábtervezője: Simó Enikő.

 


Cimborák Bábszínház - A három kismalacHazaérkezve a fesztiválról a Kovászna Megyei Művelődési Központ meghívására a Székelyföld Napok keretében, A három kismalac című előadást játszották Baróton, Zabolán, Kézdiszentkereszten és Ikafalván.

 


A közönségünk kérésének eleget téve a felvidéki Écsi Gyöngyi visszatérő vendége lett bábszínháznak, így október 11-15 közötti időszakban újra Sepsiszentgyörgyön játszott, ezúttal 7 előadást, szervezett óvodás és kisiskolás közönségnek.

 


Október második felében A rest legényről című előadással részt vettek a XVI. Puck Báb- és Marionettszínházak  Nemzetközi Fesztiváljának versenyprogramjában, ezt követően Figura Stúdió Színház meghívására, A három kismalac című előadásukat 4 alkalommal láthatta a gyergyószentmiklósi gyermekközönség.


Cimborák Bábszínház  - Cyber CyranoNovember folyamán Tasnádi István: Cyber Cyrano című, elsősorban kamaszokat célzó előadásuk „erdélyi fiatalok színházi nevelése” célzattal, a Betlehen Gábor Alap támogatásával volt látható a következő városokban: Nagyvárad, Kézdivásárhely, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy. A turné alatt 7 előadást játszodtak, közel 600 nézőnek.

 

 

 

Nagy Kopeczky Kálmán EMLÉKNAPA turnék és fesztiválokat követően, november második felében, közel két év után visszaköltözhettek, és újra birtokba vehették a felújított bábstúdiót. Az avatót két rendkívüli programmal is megünnepelték, az egyik november 24-26. közötti időszakban a pécsi MárkusZínház vendégjátéka a Laci királyfi és a Betlehemi történet című előadásokkal. A másik, a december 3-án megtartott a Nagy Kopeczky Kálmán EMLÉKNAP volt.


A február-júniusi időszakban, az új produkciók bemutatóit és azt követő az előadásokat láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség.


A tavalyi sikeres „Bábszínház a periférián” program folytatásaként, idén is a BÁBSZÍNHÁZ VILÁGNAPJÁN, március 21-én, az Őrkőn a multifunkcionális központban játszották A három kismalac című bábjátékunkat az ott élő hátrányos helyzetű gyermekeknek.

 

Májusban A három kismalac című bábjátékukkal részt vettek a brassói Arlechino Bábszínház által szervezett nemzetközi fesztiválon, amellyel június 15-én a Barót Napokon is felléptek.


A Cimborák Bábszínház az évad során 90 előadást játszott, 7287 nézőnek, ebből 55 előadást a sepsiszentgyörgyi közönségnek, valamint 35 vendégjátékot turnékon, fesztiválokon és különböző meghívásoknak eleget téve.


A bábtársulat 24 vendégelőadást szervezett, közel 2950 helyi nézőnek, köztük Écsi Gyöngyi előadásai az Angyalbárányok és a Teremtésmese, a MárkusZínház játszószínháza vagy a Hős Miklós bábjátéka, de a szatmárnémeti Brighella Társulat Mosó Masa Mosodája is igencsak közkedvelt előadások voltak.


Az alkotómunka folytatódik, a körülményekhez, az igényekhez igazodva tervezzIk a következő évadunk új előadásait. Céluk, hogy meglévő előadásaikat minél szélesebb közönséghez juttasák el és a környezetünkben minél inkább tudatosítsák, hogy a bábszínház nem korfüggő, hanem különálló műfaj, amely kicsiknek és felnőtteknek egyaránt javalott.


A fotókat: Barabás Zsolt, Toró Attila, Péter Orsolya és Péter Előd készítették.

 

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.