Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Emberek és krumplik – Az Andrei Mureșanu Színház előadásaRadu Afrim rendező az Andrei Mureșanu Színház társulatával egy 2012 őszén megesett tragikus történetet dolgoznak fel legújabb előadásukban, egyedi módon elmesélve mindazoknak, akik szeretnék végighallgatni.

 

Kilenc ember halt meg egy munkabalesetben. Az utánfutó, melyen épp hazafele mentek a krumpliszedésből egy vonattal ütközött. Napszámosok voltak. Roma nemzetiségűek. Ez a súlyos esemény nem volt mediatizálva, nem érintette meg a közvéleményt. A helyi hatóságok megtették kötelességüket, segítettek a hátramaradt családtagoknak eltemetni szeretteiket. Hat év telt el azóta. Az új dokumentarista jellegű előadás, az Emberek és krumplik a múltról és jövőről beszél: mit csináltak az áldozatok családjai ezekben az években, mire emlékeznek a történtekből, hogyan folytatták az életüket és hogy élnek most. Ez csak néhány kérdés melyet az előadás körbejár, a zene, a képi világ eszközeivel, vallomásokon keresztül, melyekben összefonódik a mindennapi valóság a tánc és a zene álomvilágával.

18 éve dolgozok rendezőként. Előadásaimban arra törekedtem, hogy jót tegyek azokkal, akik bejönnek a színházterembe. Nem kimondottan terápiás értelemben, hanem hogy kinyissam lelküket és agyukat. Ezért olyan kortárs szövegeket választottam, melyek megérintik és felszínre hozzák a bennünk rejlő emberit. Úgy érzem, hogy pályám ezen állomásán ennél többet is tehetek. Úgy érzem itt és most minden alkotónak így kell gondolkodnia. És így kell cselekednie. Főleg most, mikor a román társadalom betegebb, mint bármikor. Azért írtam meg az „Emberek és krumplik” történetét, mert több éve dolgozok ebben a városban. Ismerem. Közel kerültem az emberekhez. És a darab tényleg emberekről szól, meg krumplikról szól. A veszteségről szól és a túlélésről szól. És mindezeken túl, az előadáson is túl, szól a szolidaritásról.” (Radu Afrim)

Az előadás bemutatójára szeptember 11., illetve 12-én 19,00 órától kerül sor az „Andrei Mureșanu” Színház Művész Termében.

Az előadásban fellépnek: Flavia Giurgiu, Alexandrina Ioana Costea, Anca Pitaru, Liviu Popa, Kozmin Đima és a gyerekek: Emőke, Dávid, Krisztiánó, Zsolt.
Rendező: Radu Afrim
Díszlet-, jelmez: Andreea Simona Negrilă
Koregográfia: Flavia Giurgiu
Zene: Kónya Ütő Bence
Videó-, képi effektek: Ördög Gyárfás Ágota, Vargyasi levente és Vetró Baji.

Jegyek megvásárolhatóak a Színház pénztáránál, illetve a biletmaster.ro honlapon.

Bővebben az Andrei Mureșanu Színház honlapján.

 

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.