Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamási Áron Színház: Meggyeskert - fotó Barabás Zsolt2018. szeptember 22. | Helyszín: Tamási Áron Színház

A Tamási Áron Színház felújítja a 2014/2015-ös évad egyik fontos előadását, a Sardar Tagirovsky-rendezte Meggyeskertet. Csehov klasszikus művét szeptember 22-én 19 órától a Nagyteremben láthatja először új köntösben a közönség.

Tamási Áron Színház: Meggyeskert - fotó Barabás ZsoltA többi Csehov-drámához hasonlóan a cselekmény itt is egyetlen helyzetre épül, amelyet a szerző aprólékos lélekrajzokkal bont ki és árnyal. Ljubov Andrejevna Ranyevszkaja földbirtokosnő öt év után hazaérkezik Párizsból, és meghatottan tapasztalja, hogy a városban és az otthonában mintha megállt volna az idő: mindenhol ugyanaz a harmónia, ugyanaz a nyugalom, mint utazása előtt. Hazatérésének örömét azonban beárnyékolja, hogy az időközben gazdag kereskedővé vált Lopahin rossz hírt közöl vele. Ha nem fizetik ki a felhalmozott adósságot, elárverezik a birtokot és a meggyeskertet. A dráma olyan állandó emberi érzéseket, állapotokat, helyzeteket tematizál, mint a tehetetlenség, a sikertelenség és az illúziókergetés.

A Tamási Áron Színház Sardar Tagirovsky-rendezte Meggyeskert előadása 2015-ben elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozó közönségzsűri díját. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Pálffy Tibor kapta Lopahin szerepéért. A színészzsűri Fidelio-díját a 30 év alatti színész és színésznő kategóriában szintén a sepsiszentgyörgyi előadás művészei kapták: Benedek Ágnes Ánya, illetve Kónya-Ütő Bence Jása szerepének megformálásáért.

A jelenleg Budapesten élő rendező, Sardar Tagirovsky színész, bábszínész, a Maesteén Társulat vezetője, különböző kísérleti jellegű színházi előadások ötletgazdája. Olyan neves színházi alkotóktól tanult, mint Paolo Antonio Simioni, Oleg Zsukovszkij és Ascher Tamás. A rendező orosz gyökerekkel rendelkezik, ez is magyarázhatja, hogy ragaszkodott a darab eredeti címéhez, nem követte a magyar színpadokon hagyományos, Kosztolányi által javasolt Cseresznyéskert fordítást.

Az előadást 2018. szeptember 22-én 19 órától tekinthetik meg a színház Nagytermében. Helyjegyek a Központi Jegyirodában és interneten, a www. biletmaster.ro oldalon válthatóak.

Fotók Barabás Zsolt

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.