Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Háromszék Táncegyüttes - Mundruc | fotó Henning JánosA Háromszék Táncegyüttes a 2018/2019-es évadban is több turnét szervez, melynek során erdélyi és magyarországi településeken is láthatóak lesznek a társulat produkciói. Ennek legelső állomásaként október 3. és 5. között a Mundruc c. táncszínházi előadást mutatjuk be az aradi, a tiszakécskei és a budapesti közönségnek.

A Könczei Árpád rendezte produkció Martin György néprajzkutató, illetve Mátyás István Mundruc adatközlő emléke előtt tiszteleg. Az előadást október 3-án az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban, október 4-én a tiszakécskei Arany János Művelődési Házban, illetve október 5-én a budapesti Hagyományok Házában játssza a társulat.

- október 3., 19:00-től – Arad, Ioan Slavici Klasszikus Színház (nagyterem)
- október 4., 18:00-tól – Tiszakécske, Arany János Művelődési Központ
- október 5., 19:30-tól – Budapest, Hagyományok Háza

A budapesti előadást a Hagyományok Háza által szervezett Határtalan táncfőváros című fesztivál programjaként lehet megtekinteni. A határon túli hivatásos néptáncegyütteseket felsorakoztató rendezvény október 4. és 7. között kerül megrendezésre a Budai Vigadóban.

• • • • •

Mundruc plakat webKözismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. Martin munkásságának egyik kiemelkedő, talán legkiemelkedőbb eredménye a Mátyás István ’Mundruc’, egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című kötete, monográfiája.

Mátyás Istvántól 36 év alatt (1941-1977), harminc éves korától haláláig összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére. És bátran kijelenhetjük, hogy nem valószínű, hogy valaha is túlszárnyalja a gyűjtés, a kutatás ezt a mennyiséget és minőséget. (Könczei Árpád)

(Fotó Henning János)

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.