Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila
×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: [ROOT]/images/stories/blogs/2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img2/
JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: [ROOT]/images/stories/blogs/2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img3/
JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: [ROOT]/images/stories/blogs/2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img4/
×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. The plugin could not locate the folder: images/stories/blogs//2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img2/
There was a problem rendering your image gallery. The plugin could not locate the folder: images/stories/blogs//2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img3/
There was a problem rendering your image gallery. The plugin could not locate the folder: images/stories/blogs//2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img4/

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, az előző évekhez híven, a grafika integráló szerepének bemutatását tűzte ki céljául. Az eseményt nagyfokú szakmai érdeklődés övezte, idén 58 országból, több mint 900 művésztől, közel 2300 alkotás érkezett.

A nagyszámú jelentkező és benevezett mű, egyértelműen azt támasztja alá, hogy a biennálé abba a szakaszába érkezett, amikor bátran kijelenthetjük, illetve tényként kezelhetjük, hogy egy világszinten számontartott szakmai eseményről van szó. Ahhoz sem fér kétség, hogy a régió egyik legfontosabb művészeti rendezvényévé vált és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.” - véli Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora. Az idei biennálé koncepciója, a hagyományos- és a digitális technikai megoldások közötti kölcsönhatások bemutatására összpontosít. Milyen ponton és hogyan találkozik a pixel alapú kép a tradicionális grafikával, mindezek az átfedések milyen megjelenítési formákat eredményezhetnek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmakat generálnak.

A benevezett munkák nagy száma az anyag szakmai minőségét pozitívan befolyásolta. A minden tekintetben változatos anyagban a hagyományos- és kisérleti-, a saját fejlesztésű egyéni- és a digitális technikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviselteti magát, nagyszámban reagálva a biennálé koncepciójára megfogalmazott felvetésre.

A 294 beválogatott alkotásból rendezett kiállítás megnyitójára 2018. október 13-án, 17 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások lesznek megtekinthetők. A díjátadó ünnepség 18 órától veszi kezdetét a Tamási Áron Színházban.

A rendezvény keretében, október 12-én kerül sor Siklodi Zsolt, a biennálé volt kurátorának kiállítására a Lábas Házban, illetve a 2016-os szemle nyertesének, Kamil Kocureknek a kiállítására a MAGMAtemp-ben a Keresztes Házban (Gróf Mikó Imre utca 9.szám).

A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkották: dr. Cristian Aurel Opriș grafikus, a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára (RO), dr. Erőss István grafikus, az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára (HU), Liu Chun-Lan művészettörténész, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (TW), dr. Anca Boeriu grafikus, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára (RO), Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője (RO), Kónya Ábel képzőművész, a debreceni Modem kurátora (HU) és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora (RO).

A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a Biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat, a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.

A szakmai zsűri által kiválasztott alkotások decemberben Csíkszeredában is kiállításra kerülnek. A rendezvény fő támogatói a Bertis és a Hargita Gyöngye.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé részletes programja és további információk a www.grafikaiszemle.ro oldalon érhetők el.


5. Székelyföldi Grafikai Biennálé - Kamil KOCUREK kiállítása | Keresztes-ház
Sepsiszentgyörgy, 2018. október 12.
A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óra között.

{gallery}/2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img2/{/gallery}


5. Székelyföldi Grafikai Biennálé - Siklodi Zsolt emlékkiállítás
Sepsiszentgyörgy, 2018. október 12.
A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható. | Lábas Ház

{gallery}/2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img3/{/gallery}


5. Székelyföldi Grafikai Biennále hivatalos megnyitója
Sepsiszentgyörgy, 2018. október 13.
A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható. | Erdélyi Művészeti központ, Székely Mikó Kollégium

{gallery}/2018/Rendezvenyek/GrafikaiBiennale/img4/{/gallery}


Program
Sepsiszentgyörgy – 2018. október 12. – november 9.

2018. október 12., 17:00 óra

Játékok küzdőtereKamil KOCUREK, lengyel grafikus, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának egyéni kiállítása / MAGMAtemp, Keresztes Ház (Gróf Mikó Imre utca 9.szám)
A kiállítás kurátora: Magdalena Hanysz-Stefańska
A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óra között.

 

2018. október 12., 19:00 óra

Kiállítással egybekötött könyvbemutató: Egy lezáratlan életmű dokumentumaiSiklodi Zsolt (1966-2017), a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékkiállítása / Lábas Ház
A kiállítást megnyitja: Ungvári-Zrínyi Kata.
A könyvet bemutatják: Erőss István, Ferencz S. Apor és Ungvári-Zrínyi Kata.
A kiállítás 2018. november 2-ig látogatható.

 

2018. október 13., 17:00 óra

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennále hivatalos megnyitója / Erdélyi Művészeti Központ.
A kiállítás 2018. november 9-ig látogatható.

 

2018. október 13., 18:00 óra

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé díjátadó gálaműsora, Luiza Zan – Sárik Péter Duó Jazz koncertje / Tamási Áron Színház

A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások tekinthetők meg.  

 

Csíkszereda – 2018. október 17. – 2019. január 25.

2018. október 17., 18:00 óra

Lengyel grafika – Válogatás a 2. Bukaresti Grafikai Biennálé, BIPB 2016-os anyagából / Megyeháza Galéria
A kiállítást megnyitja: Ferencz S. Apor és Ferencz Zoltán
Kiállító művészek: Adam Czech, Franciszek Nieć, Henryk Krolikowski, Katarzyna Harciarek, Koniuszy Lukasz, Lena Achtelik, Magda Szplit, Marec Pospiech, Monika Krasoń, Waslaw Haladaj.
A kiállítás 2018. október 17. és november 5. között látogatható.

 

2018. december 17., 18:00 óra

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé / Megyeháza Galéria
A kiállítást megnyitja: Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Túros Eszter, művészettörténész.
A kiállítás 2018. december 17. és 2019. január 25. között látogatható.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.