Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

70 éves a Tamási Áron SzínházHetven éve lett Sepsiszentgyörgy Európa egyik legkisebb színházi városa. Az a színház, amely megszámlálhatatlan fiatal művész pályafutásának volt indító állomása, napjainkra a progresszív romániai magyar színjátszás egyik megkerülhetetlen műhelyévé vált. Az intézmény már érett korában, Bocsárdi László igazgatósága alatt, a 60. születésnapján indította útjára a REFLEX Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely a hagyományos hazai értékeket európai és egyetemes kontextusban gondolja újra, összefoglalva a színház hitvallását. A színház 70 éves születésnapját október 25. és 28. között ünnepeljük.

„Nem a páros magány, hanem az egyediesült közösség képviselői, nem a páros magány, hanem a páratlan közösség emberei vagyunk: magányunkban – közösségiek, közösségiként – magányosak.”
Páskándi Géza

A 2018-as ünnepi rendezvénysorozat célja a kétirányú emlékezés: egyszerre ablak a régmúltra és a jövőre.

A hetvenedik születésnap programsorozata nagy hangsúlyt fektet az egyénekből mozaikként összekovácsolódó közösségre. A Színészportrék című szabadtéri fotókiállításon egy hetven éves össztársulat csoportképe rajzolódik ki; egy olyan közösségé, ami lélekben 1948 óta nem cserélődött, csak gyarapodott és színesedett. Az arcképcsarnokból és a színház volt és jelenlegi alkotóival folytatott kerekasztal-beszélgetésekből kirajzolódik, hogy hogyan tevődik egyéni életutakból össze a Tamási Áron Színház volt és jelenlegi (sors)közössége.

A tudományos igényű emlékezés szándékával született a PHILTHER színháztudományi konferencia sepsiszentgyörgyi megrendezésének, Bartha Katalin Ágnes és Nászta Katalin meghívott előadásainak, illetve két korábbi előadás, az Alkésztisz és a Vérnász videóvetítéseinek programötlete. A nívós színházművészetnek szerves része a színházról való tudományos gondolkozás. Nemes Levente és Nánay István, majd az Albert Mária moderálta kerekasztal-beszélgetés is abban segít, hogy a sepsiszentgyörgyi színház hetven éves fejlődéstörténetét egy folyamatnak érzékeljük, hiszen egy színház életében a hetvenedik születésnap nem a feledékeny aggastyánkor, hanem a színházról való letisztult gondolkodás idejét hirdeti.

Az október 25-i Kaisers TV, Ungarn és az október 28-i Liliom című előadásainkra érvényesek a bérletek, illetve jegyek válthatóak a Központi Jegyirodában vagy interneten a www.biletmaster.ro oldalon. A további programokra a belépés díjtalan.

Október 25, csütörtök

16:00 –  Színészportrék – szabadtéri fotókiállítás-megnyitó
Helyszín: Szabadság-tér
17:00 – 19. századi sepsiszentgyörgyi színházvilág: nyomok és színészóriások
(Bartha Katalin Ágnes előadása) Helyszín: Magma
18:00 – Hetvenből húsz – Pálmafák - a sepsiszentgyörgyi színház arcai (1970-1990)
(Nászta Katalin előadása) Helyszín: Magma
19:00 – Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka) Helyszín: Kamaraterem

Október 26, péntek

13:00 – Megemlékezés elhunyt kollégákra – Koszorúzás a helyi temetőkben
17:00 – Fordulatok (Nemes Levente és Nánay István beszélgetése) Helyszín: Magma
19:00 – Alkésztisz videóvetítés (rendező: Bocsárdi László, 1997/1998-as évad). Helyszín: Magma

Október 27, szombat

11:00 – PHILTHER Konferencia (Elemzések az elmúlt négy évtized jelentős előadásaiból) Helyszín: Magma
19:00 – Vérnász videóvetítés (rendező: Bocsárdi László, 1999/2000-es évad) Helyszín: Magma

Október 28, vasárnap

17:00 – Kerekasztal-beszélgetés: a Tamási Áron Színház volt színészeinek visszaemlékezései
(moderátor: Albert Mária) Helyszín: Magma
19:00 – Liliom (rendező: Bocsárdi László) Helyszín: Tamási Áron Színház Nagyterem

 

2018. október 25.

Színészportrék – szabadtéri fotókiállítás-megnyitó. | 19. századi sepsiszentgyörgyi színházvilág: nyomok és színészóriások – Bartha Katalin Ágnes előadása. | Hetvenből húsz – Pálmafák - a sepsiszentgyörgyi színház arcai (1970-1990) – Nászta Katalin előadása.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.