Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Október 28. Székelyföld Autonómiájának Napja Sepsiszentgyörgy, 2018. október 28.

 

 Követeljük szabadságunk közjogi garanciáit!

Ma, 2018. október 28-án, Székelyföld Autonómiájának Napján, válaszolva a Székely Nemzeti Tanács felhívására több székelyföldi településen, de szerte a nagyvilágban lármafák, máglyák, fáklyák, gyertyák ezrei lobbantak fel.

Az egykori székely hadviselésben jelző, figyelmeztető szerepet játszó lármafák ma az autonómia melletti kiállásunkat szimbolizálják. Azt jelzik, hogy a ma délelőtt, templomainkban elhangzott imák folytatásaként ismételten felhívjuk a figyelmet jogos és békés követelésünkre, egyben kinyilvánítsuk akaratunkat Székelyföld területi autonómiája iránt. Jelezzük, hogy a román parlament által harmadszorra is elutasított, a területi autonómia közjogi keretét biztosító statútum törvényerőre emeléséről nem mondunk le. Folytatjuk azt a demokratikus küzdelmet, amely párbeszéd útján, de minden békés eszközt felhasználva biztosítja szabadságunk garanciáit. Megerősítjük ragaszkodásunkat a nyolc székely széket és 149 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet – a statútum törvényerőre emelése után – a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé.

Igényeljük Székelyföld területi autonómiáját úgy, ahogy azt a Székely Nemzeti Tanács által elfogadott Autonómia Statútum megfogalmazta, és amelynek megfelelően:

„A régió lakosságának autonómiája azt jelenti, hogy a történelmi szülőföldjén levő többségi kollektivitás joga és tényleges képessége saját felelősségére és az illető népesség érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, és amely az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, illetve államhatósági jogosítványokkal is bír.”

Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a Székely Népnek!

A Székelyföld Autonómiájának Napján összegyűlt közösségek nevében:

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Székelyföld, 2018. október 28.

Bővebben a Székely Nemzeti Tanács honlapján.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.