Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Október 28. Székelyföld Autonómiájának NapjaOktóber 28-án, este, őrtüzek, lármafák lobbantak Székelyföld több mint száz településén és számos helyszínen Kárpát-medence szerte. Négy évvel a mozgalom elindítása után elmondhatjuk, a közösség megértette, és elfogadja, hogy szükség van legalább egyszer egy évben egy olyan emléknapra, amelyen a székely települések közösségeit a székely haza eszménye mozgósítja. Esztendőkkel korábban, éppen ezért neveztük ezt az alkalmat Székelyföld Autonómiája Napjának.

Október 28. Székelyföld Autonómiájának NapjaAz egyéni és kollektív jogokon túl, jogunk van egy olyan hazához, ahol élünk, amelyhez a múltunk és hagyományaink kötnek, és amelynek erőforrásai biztosítékai a jövőnknek. A patriotizmus, túl ezen a jogon, jelenti még azt a ragaszkodást és szeretetet, amelyet minden ember érez a szülőföldje iránt. Száz évvel ezelőtt elveszítettük Magyarországot, de megtartottuk többségünket annak egy kicsiny szigetén, Székelyföldön. Ahogy a hazafiság nem összeegyeztethetetlen a lokálpatriotizmussal, úgy az egész Kárpát-medencére kiterjedő magyar hazafiság sem ellentétes a székely patriotizmussal, amely Székelyföld határai közötti szülőföldünk iránt táplált elkötelezettséget és szeretetet jelenti.

A székely patriotizmus azt is jelenti, hogy nem hagyjuk el a szülőföldünket, gyermekeinket, unokáinkat úgy neveljük, hogy szeressék, és ragaszkodjanak Székelyföldhöz, és haza várjuk azokat is, akik innen kitelepedtek. A székelyek hazatelepedését segítenie kell az önkormányzatoknak, az egyházaknak, minden közképviseleti szervezetnek, a magyar államnak és a nagyvilágban működő magyar szervezeteknek. A székely patriotizmus azt is jelenti, hogy nem adjuk el távoli tájakról érkezett embereknek a földjeinket, erdeinket, házainkat. A székely patriotizmus azt is megköveteli, hogy a magunk hagyományai, a magunk hite szerint éljünk, és ne kövessünk idegen divatokat.

Székelyföld Autonómiájának Napja a székely haza ünnepe. Bízunk abban, hogy a jövőben ez a gondolat még több ember szívébe fog beférkőzni, és el fog jönni az a nap is, amikor ezernél több helyen gyúlnak őrtüzek Székelyföldön.

 

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2018. október 29.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.