Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Wa_ ll - Fotó Bobál KatalinRendhagyó nemzetközi együttműködésben vesz részt a sepsiszentgyörgyi mozgásszínházi társulat: a W_all c. előadást, amely az M Studio, a Frenák Pál Társulat, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Radikal – Újgenerációs elképzelések koprodukciójában jön létre, november 1-jén és 2-án mutatják be Budapesten. A sepsiszentgyörgyi premierre november közepén kerül majd sor.


A koprodukció előzményeként fontos megemlíteni az M Studio 2017-ben készült, Frenák Pál által rendezett és koreografált To_R c. előadását. A sikeres együttműködés a közös munka folytatására inspirálta a rendezőt, aki partnerként vonta be a sepsiszentgyörgyi társulatot a Frenák Pál Társulat és a Trafó legújabb projektjébe. Az M Studiónak a Romániai Nemzeti Kulturális Alaptól (Administrația Fondului Cultural Național) és a Bethlen Gábor Alaptól sikerült jelentős mértékű támogatást szereznie a közös alkotásra, amelynek próbái szeptember elején kezdődtek Budapesten.


Wa_ ll - Fotó Bobál KatalinA Wa_ll c. előadásban falakat áttörve fogalmaz tizenegy művész, a társadalmi közönyre, a másságra vagy éppen egy új perspektívára rámutatva. A produkció vizsgálja a mai feszült világot, mégsem egy kórképet rajzol direkt módon, hanem egy asszociatív, gondolkodásra serkentő, színes univerzumot tár fel, melyben minduntalan a józan emberi gondolkodás magját kutatja.


Az előadás ehhez eszközként tudatosan használ fel klisészerű képeket, filmszerű bevillanásokat, sport-utalásokat, egyfajta progresszív cinema-koreográfiai síkra húzva a különböző részeket. Miközben a falak által megidézett történelmi örökség indirekt módon jelenik meg, a konkrét idézetektől elemelkedve az előadás az ezek mögött működő emberi, lelki folyamatokban rejlő azonosságra fókuszál.


Az M Studio társulatából Polgár Emília és Deák Zoltán vesz részt a produkcióban. A Frenák Pál Társulat kimagasló tehetségű táncosai, Esterházy Fanni és Maurer Milán mellett, Lőrincz Emma frissen végzett táncművész is csatlakozott a projekthez. A darabban továbbá olyan kiemelkedő tehetségű külföldi művészek is feltűnnek, mint Eoin MacDonncha Írországból, akit a Lutte-ben láthatott a közönség először; a portugál táncos Annibal dos Santos és az amerikai Benjamin R. Jarrett látványos koreográfiákkal mutatkoznak be. A darab két különleges résztvevője Kónya Tamás mozgássérült sportoló és Mázló Tímea siket színésznő lesznek.


A karakteresen különböző előadóművészek alkotói munkáját húzza egy vonalba rendezőként Frenák Pál, vállalva, hogy minden egyes jelenet önállóan és az előadás rendszerébe kapcsolva egységben is működjön. Az így létrejött szerkezet egy megismételhetetlenül sokféle, dinamikus és sokoldalú alkotói közeget teremt, melyben az előadók a megélt valóságon keresztül láttatják magukat.


„Csodálattal tekintek ezekre a művészekre, akikkel dolgozom, arra a nyitottságra, ahogy képesek egymást elfogadni, egymással kommunikálni: ahogy a mozgássérült Kónya Tamás és a profi színésznő-táncos Polgár Emília képesek egymással fuzionálni a táncban, ahogy a portugál Anibal dos Santos trióban kapcsolódik az ír Eoin MacDonnchaval és Maurer Milánnal rátalálva a közös nyelvre, vagy ahogy a siket színésznő Mázló Timi bátran áll egy színpadra a most felfedezett, alig 18 éves Lőrincz Emmával és a különös képességekkel megáldott Esterházy Fannival, és ahogy Deák Zoli színészművész-táncos ordít ki a krokodil bőréből, melyre Ben Jarrett válaszol, aki a benne élő másságot kutatja.”- foglalja össze Frenák az inspiratív közös munkát.


Az előadás zenéjét Gryllus Ábris és Farkas Miklós, a fénytechnikát Marton János, a hangtechnikát Hajas Attila jegyzi, az alpintechnikában pedig Zoltai György és Lengyel László működtek közre. A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Nemzeti Kulturális Alap (AFCN – Administrația Fondului Cultural Național) és a Bethlen Gábor Alap támogatta.


A Wa_ll c. produkció budapesti bemutatójára november 1-jén és 2-án kerül sor 20 órától a Trafóban. Ezt követően készül el az előadás hazai változata – a sepsiszentgyörgyi premier november 15-én és 16-án tekinthető meg a Háromszék Táncstúdióban.
Fotó Bobál Katalin

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.