Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Székely Nagygyűlés – Sepsiszentgyörgy, 2018. november 18.2018. november 18-án, az 1918-bn alapított Székely Nemzeti Tanács centenáriumán megtelt Sepsiszentgyörgy főtere mindazokkal, akik személyesen is kívántak tenni Székelyföld autonómiájáért. A Székely Nemzeti Tanács centenáriumi nagygyűlésén megvalósult a szervezők elképzelése, hiszen a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség olyan egységes megmozdulása valósult meg, amikor a száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra emlékeztünk, számba vettük a közösséget ért sérelmeket, de a cselekvés lehetőségeit is.

A felszólalók - Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Mezei János, a Magyar Polgári Párt országos Választmányának elnöke, Sabin Gherman ismert transzilvanista aktivista, valamint Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke – felelevenítve az elmúlt száz év tanulságait mindannyian hangsúlyozták, Románia akkor válik jogállammá, akkor léphet a fejlődés útjára, ha tiszteletbe tartja az ország regionális és etnikai sokszínűségét, ha a száz éve tartó asszimilációs politika helyett a történelmi régiók sajátos értékeire támaszkodva tervezi meg a jövőt.

Az esemény egyben a Székely Haza ünnepe volt, amely során a közösség ismételten kinyílvánította Székelyföld autonómómiája iránti elkötelezettségét, megerősítette azt az akaratot, amely békés, demokratikus eszközökkel, a román állam keretein belül, a belső önrendelkezés intézményes garanciáinak törvény általi biztosításával kívánja megteremteni a székely közösség jövőjét szülőföldjén. Határozott üzenetet küldve Bukarestnek és a nagyvilágnak: a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről!

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2018. november 18.

 

Székely Nagygyűlés, Sepsiszentgyörgy, 2018. november 18.

Szekely Nagygyules DSC 9394 Pano

Székely Nagygyűlés, Sepsiszentgyörgy, 2018. november 18.

Székely Nagygyűlés, Sepsiszentgyörgy, 2018. november 18.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.