Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Nem éppen 1918 – az Andrei Mureșanu Színház előadásaCristian Ban rendező és Székely Csaba drámaíró az Andrei Mureșanu Színház csapatával az 1918-as Nagy Egyesülés Centanáriumát idézi. A darab úgy próbálja tárgyalni ezt a témát, hogy kapcsolódási pontokat, párbeszédet tudjon teremteni a helyi románok és magyarok között, mindkét közösséget megszólítva egy magyar anyanyelvű drámaíró és egy román rendező alkotása által. December elseje nemzeti ünnep, melynek üzenete nem mindig békésen van kinyilvánítva. Egy több rétegű esemény, melyeknek különböző értelmezései sohasem jelennek meg ugyanabban a szövegkörnyezetben. A társulat mindkét közösség tagjai számára érvényes előadást próbál nyújtani az általa nyitott interkulturális párbeszéd során.

Az Andrei Mureșanu Színház előző tapasztalatai alapján, melyek során humorral kezeli a román-magyar együttélés egyes aspektusait, bízik abban, hogy ez alkalommal is a megfelelő eszközhöz nyúltak, hogy a színház (etnikailag vegyes) közönségének figyelmét ráirányítsa egy olyan eseményre, mely félreértésekre, meg nem értésre ad okot, éppen hozadékainak, értelmének egyoldalú megközelítése miatt.

A Nem éppen 1918 egy meglepetésekkel operáló darab. Könnyű komédiának tűnik, de van egy árnyaltabb oldala is: szó van benne korrupcióról, zsarolásról és tisztességtelen kapcsolatokról, melyek átszőnek egy rendszert. Megmutatja, mit valósítottunk meg 1918 eszméiből, hogyan érezzük magunkat ebben az országban a Nagy Egyesülés után 100 évvel. Gyakorlatilag a pénz, a boldogság és a hazafiasság kapcsolatáról beszél a mai Romániában.” (Székely Csaba)

A sepsiszentgyörgyi román közösség számbelileg nem túl nagy, ennek eredményeképpen kevesebb az őket célzó rendezvény, a magyar vagy általában a város közösségét célzó rendezvényeknél. És ezek szinte kizárólag csak ezt a szűkebb közösséget célozzák meg. Ebben a kontextusban az Andrei Mureșanu Színház kötelességének érzi, hogy olyan kulturális eseményeket teremtsen, mely nem a helyi közösség különböző rétegeinek elkülönülését, hanem az egymáshoz való közeledését célozza. Annak a közösségnek szól, amelynek tagjai, legyenek bármilyen nemzetiségűek mindennapjaikban a gazdasági és társadalmi nehézségekből kifolyólag ugyanazokkal a kihívásokkal néznek szembe.

A Nem éppen 1918 mindenekelőtt egy komédia. Elsősorban azért, mert szembe néz azokkal a témákkal melyek Románia elmúlt száz évét jegyezték. És így a színpadon sorban megjelennek románok, magyarok, politikusok, manipuláltak, képmutatóak, emberek, akik el szeretnének menni vagy emberek akik hisznek abban, hogy jobb is lehet. Mindezekkel együtt, a próbafolyamat során, azt tartottuk szem előtt, hogy a közönség mosolyogva távozzon az előadásról, és talán optimistábban. A fesztivitásokon és a politikai hangsúlyain kívül, rájöttem nem is tudom, mit is kellen ünnepeljük ezen alkalommal. De szétnézek közvetlen környezetemben, és örülök, hogy pont 10 évvel ezelőtt érkeztem először ebbe a városba és megismertem ezt a társulatot, akinek tagjai a szívemhez nőttek. Ez az én centenáriumom. Ezért köszönöm szépen nektek: Anna, Seba, Ioana, Costi, Elena, Fiscu, Anca, Fatma, Claudia, Dani, Mona, Mirela, Sergiu, Cami, Andreea, Lidia illetve a teljes műszaknak.

Az előadás bemutatójára 2018 december 1-én, illetve 2-án, 19.00 órától az Andrei Mureșanu Színház – Művész termében kerül sor.

Szereposztás: Sebastian Marina, Ioana Costea, Costi Apostol, Elena Popa, Fatma Mohamed, Claudia Ardelean, Anca Pitaru, Ion Fiscuteanu jr., Daniel Rizea, Sergiu Aliuș, Mona Codreanu, Mirela Bucur és Camelia Paraschiv.
Díszlettervező: Simona Negrilă
Zene: Kónya Ütő Bence
Ügyelő: Lidia Baciu
Fénytechnikus: Bárbuly Zoltán
Hangtechnikus: Magyar Csaba

Az előadást 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

A jegyek megvásárolhatóak a Színház pénztáránál, illetve a biletmaster.ro honlapon.

(Az Andrei Mureşanu Színház közleménye)

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.