Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Cantio iucunda - A Magyar Tudomány Ünnepe a Székely Nemzeti Múzeumban2018. november 28. | Helyszín: Székely Nemzeti Múzeum

2018. november 28-án, szerdán 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében Cantio iucunda címmel kiállításra és kiskonferenciára kerül sor a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

 

 

Cantio iucunda - A Magyar Tudomány Ünnepe a Székely Nemzeti MúzeumbanA rendezvény megnyitásaként Boér Hunor könyvtáros, muzeológus és Vargha Mihály múzeumigazgató a múzeum jelenlegi legrégibb magyar nyomtatványának hazatértét köszönti.

1945 március 29-én a zalaegerszegi vasútállomás bombázását a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 25 855 menekített okiratából és könyvéből három élte túl, köztük Bencédi Székely Estván egy krakkói, 1559-es Chronicája, amelyet 1945-ben Kis Böndi János vasutas mentett meg, és a budapesti Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetően, Benke Éva által restauráltan kerül most vissza tulajdonosához.

A rendezvény nevét adó Cantio iucunda (magyar fordításban ʼGyönyörűséges énekʼ) egy 1566-ban szerzett erdélyi panaszének özvegy Horvát Ilonáról, a Csereyné-kódexből, a legrégibb magyar énekeskönyvből. A Cantio iucundát és Balassi Bálintnak egy ugyanebben a kódexben fennmaradt művét (Csak búbánat...) Csörsz Rumen István és Palócz Réka előadásában hallgathatjuk. A kódex maga az 1945-ös zalaegerszegi tragédia áldozata lett, de a bombázást túlélő, most köszöntött műtárgyunk éppen az a Chronika-példány, amely 1879-ig a kódex hordozókötete volt.

A kiskonferencia előadói, Molnár Szabolcs irodalomtörténész – a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora –, Csáki Árpád történész és Szekeres Attila István heraldikus Jagelló-kori emlékekről beszélve járják körbe a kiállított Chronica, első magyar nyelvű világtörténetünk kapcsán felmerült kérdéseket.

A három kiállított zalaegerszegi túlélő tárgyról, köztük a Chronicáról a Székely Nemzeti Múzeum honlapján olvashatnak.

* * * 

A hónap műtárgya program keretében november 29-én, csütörtökön reggel 9 órától ugyancsak Székely Estván Chronicája tekinthető meg, a Cantio iucunda kiállítás részeként.

Ugyanezen a napon 16 és 20 óra között ingyenesen látogatható az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös vidéki magyarság a századfordulón című időszakos tárlat is.

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.