Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamási Áron Színház - Liliom - fotó Barabas Zsolt2019. január 22. | Helyszín: Tamási Áron Színház

A Liliom című előadást a Tamási Áron Színház közönsége a magyar kultúra napján, január 22-én 20 órától tekintheti meg a színház nagytermében.

1908-ban jelenik meg Molnár Ferencnek a vásári kikiáltó és a cselédlány szerelméről írt története, Az altató mese. Ez az egy évvel későbbi Liliom alapötlete is. Habár a magyarországi ősbemutatón az előadás megbukott, a nemzetközi közönségnek igencsak felkeltette az érdeklődését: Puccini és Gershwin is eljátszott a darab zenés átiratának a gondolatával. Molnár először féltette művét, de később hozzájárult, hogy alapjául szolgáljon a Rodgers és Hammerstein-rendezte Körhinta című musicalhez.

A 1920-as és 1930-as évek Budapestjének kabaré atmoszféráját idéző vásári komédia a körhinta kikiáltójának és egy szegény cselédlánynak a szerelmi történetét meséli el. A Bocsárdi László rendezte előadás elnyerte 2017-ben a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiváljának fődíját, illetve ugyanebben az évben jelölték a Színikritikusok Díjára a legjobb rendezés kategóriájában. Vendégszerepelt a Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál 55. kiadásán, illetve a gyergyószentmiklósi XII. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon. Bocsárdi rendezése visszaadja a Molnár-darab örökérvényűségét. Nagy Enikő kritikájában így fogalmaz: „A tér […] egyfajta konkrét idő- és helynélküliséget teremt, amelyben ki tud bomlani a darab mély rétege, lényege. Minden érzelgősség nélkül. Ettől lesz őszinte, esendő, örök emberi, mai, mindenkori ez az agácivirágos molnári történet.”

Jegyek kaphatók a Központi Jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro weboldalon.

Fotó: Barabás Zsolt

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.